BiH mora nadaljevati z reformami in pridobiti status države kandidatke za vstop v Evropsko unijo

Bruselj, 21. junij 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je danes sestal z dr. Denisom Zvizdićem, predsednikom Sveta ministrov Bosne in Hercegovine ter njegovo ekipo. V nekoliko bolj zapleteni politični ureditvi BiH je njegov položaj sicer primerljiv s položajem predsednika vlade. Bogovič mu je na kratko predstavil svoje delo na področju Zahodnega Balkana in svoja prizadevanja za čimprejšnjo širitev EU v to regijo, dr. Zvizdić pa je predstavil prednostne naloge BIH v naslednjih mesecih in letih. Po pogovoru se je poslanec udeležil še srečanja Skupine prijateljstva z BiH pod organizacijo poslanskih kolegov Jasenka Selimovića in Joza Radoša, na katerem so soočili mnenja o evro-atlantski poti države, napredku in izzivih balkanske regije ter prihodnosti Bosne in Hercegovine.

 

»Z dr. Zvizdićem sva poleg napredka Bosne in Hercegovine spregovorila tudi o razpoložljivih skladih, iz katerih bi lahko BiH črpala razvojno pomoč. Predvsem gre tu za namenski predpristopni sklad IPA, na voljo pa je tudi nekaj sredstev iz iniciative o širitvi, imenovane Berlinski proces. Povsem sva se strinjala, da mora BiH pogumno nadaljevati z reformami in v čim hitrejšem času pridobiti status države kandidatke. Tako bodo lahko začeli s pogajanji, hkrati pa jim bo na voljo tudi več razvojnih sredstev,« je povedal Bogovič, ki sicer močno podpira  načrt nemške kanclerke Angele Merkel glede priprave posebnega »Marshallovega načrta« za Balkan, s katerim bi spodbudili gospodarstva držav na Zahodnem Balkanu v naslednjih letih.

Z dr. Denisom Zvizdićem, predsednikom Sveta ministrov Bosne in Hercegovine

»Najpomembnejše tako za Bosno in Hercegovino kot tudi za Zahodni Balkan je prava pot k Evropski uniji. Stabilnost regije je za stabilnost EU ključnega procesa. Pri migracijah so države Zahodnega Balkana dobro sodelovale z Evropsko unijo, kar je dobra osnova za nadaljnjo sodelovanje. Države, ki so stopile v Evropsko unijo, so z evropskimi sredstvi močno izboljšale ekonomski položaj in to je treba povedati ljudem,« je na srečanju Skupine prijateljstva z BiH še dejal Bogovič.

 

Na samem srečanju je poleg dr. Zvizdića in evropskih poslancev sodeloval tudi Mladen Ivanić, predsednik Predsedstva BiH, ki je izpostavil naslednjo misel: »Da bi lahko Bosna in Hercegovina v celoti rešila svoje notranje etnične konflikte, mora postati del Evrope unije.« Bogovič pa je dodal, da bo kot evropski poslanec pomagal BiH približati pristopnim pogajanjem in k statusu države kandidatke.

Države, ki so stopile v Evropsko unijo, so z evropskimi sredstvi močno izboljšale ekonomski položaj in to je treba povedati ljudem.