Bogovič: Lenarčičev nastop je bil uspešen

Bogovič čestital bodočemu komisarju Janezu Lenarčiču, od katerega pričakuje tudi dobro sodelovanje z evropskimi poslanci iz Slovenije

 

Bruselj, 2. oktober 2019 – Članom odbora Evropskega parlamenta za razvoj se je danes predstavil slovenski kandidat za evropskega komisarja za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) zaslišanja sicer ni spremljal v celoti, saj je na odboru za regionalni razvoj (REGI), katerega član je Bogovič, istočasno potekalo zaslišanje portugalske kandidatke za komisarko za kohezijo in reforme Elise Ferreira, a je kljub temu ujel ključne poudarke zaslišanja Lenarčiča, ki ga je ocenil kot uspešnega.

 

»Janez Lenarčič se je po mojem mnenju pokazal zadostno mero strokovnosti, ki si jo je pridobil tekom njegove diplomatske kariere, in znanja o področju za humanitarno pomoč in upravljanje s krizami. Ustrezno je odgovoril na vprašanja kolegov poslancev, predvsem na to, kako naj se EU v prihodnje sooča s čedalje več kriznimi situacijami, do katerih bo prihajalo zaradi posledic konfliktov in podnebnih sprememb (naravne nesreče, migracije, razseljevanje znotraj držav) in tudi o vprašanjih ustreznosti mehanizmov evropske solidarnostne in humanitarne pomoči, ki jo EU, kot največja donatorka tovrstne pomoči na svetu daje državam v razvoju,« izpostavlja Bogovič, ki je kot pozitivno izpostavil tudi Lenarčičev poudarek k večji preventivi ter ustreznejši povezanosti humanitarne, razvojne, varnostne in ostalih politik, ki bi zagotavljale boljšo povezanost nujne pomoči in dolgoročnejših rešitev.

 

Bogovič od Lenarčiča pričakuje tudi večji prenos dobrih praks s področja zaščite in reševanja iz Slovenije na raven EU. »Nedvomno smo Slovenci lahko zgled EU na tem področju, predvsem slovenski gasilci so ena najbolje usposobljenih organizacij s področja zaščite in reševanja v EU. Upam, da bo gospod Lenarčič kot komisar pri svojem delu to znal izkoristiti,« zaključuje Bogovič, ki je Lenarčiču po zaključku zaslišanja tudi čestital za dobro opravljeno zaslišanje in mu zaželel uspešno delo, izrazil pa je tudi pričakovanje po dobremu sodelovanju z evropskimi poslanci iz Slovenije.