Bogovič na primeru Slovenije o ogromnih razlikah med evropsko in kitajsko železniško industrijo in s pozivom EK k ukrepom

Strasbourg, 9. junij 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je danes v Evropskem parlamentu ob razpravi o konkurenčnosti evropske železniške dobavne industrije v svojem govoru na primeru slovenskega primera opozoril na ogromne razlike med kitajsko in evropsko železniško industrijo ter pozval Evropsko komisijo k poenostavitvi procesov, ustvarjanju evropske ?Silicijeve doline? na področju te industrije in k takšni protidampinški zakonodaji, s katero se bo zaustavilo netržno ekonomijo na evropskih tleh. 

  

?Prihajam iz Slovenije, kjer se že desetletje pogovarjamo o tem, kako bomo zgradili 20 km drugega tira med Koprom in Divačo, kjer bi podprli naše pristanišče,? je dejal Bogovič in opozoril na primer kitajskega železniškega trga, kjer so v treh letih zgradili 180.000 km hitrih železnic, kar je več kot 100 km na teden, o čemer se je lani ob obisku Kitajske prepričal sam. ?Njihov načrt naprej je, kako bodo povezali Šanghaj in Rotterdam s hitro železnico, kajti njihova industrija nima več kaj graditi na Kitajskem,? je ob tem še ponazoril Bogovič.

 

?Na tem primeru vidimo to ogromno razliko, kjer imamo na eni strani državno intervencionistično politiko in na drugi strani komplicirane evropske procese. Zato ob tem postopku želim poudariti predvsem dvoje: poenostavimo procese, združimo evropsko industrijo, da bo to naša Silicijeva dolina, na drugi strani pa naj Evropska komisija pogleda za protidampinško zakonodajo in ustavi netržno ekonomijo na evropskih tleh,? je pozval Evropsko komisijo Bogovič.

 

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o konkurenčnosti evropske železniške dobavne industrije: