Bogovič na Radiu Maribor o aktualnih izzivih EU in Slovenije: »Učimo se od boljših, sami pa smo Slovenci – tako in tako – zelo dobri!«

Maribor, Ljubljana – 8. januar 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v Radijski tribuni na Radio Maribor spregovoril o delu Evropskega parlamenta, ki ga čaka to leto, in aktualnih temah, ki so v tem letu pred Evropsko unijo (EU); tudi o skupni kmetijski politiki (SKP), arbitražni razsodbi in o nekaterih povsem konkretnih projektih, nenazadnje pa tudi o domačih parlamentarnih volitvah.

 

V letu, ki je pred nami, je Bogovič opozoril na spremembo delitev Evrope v luči migrantskih tokov in kvotnega sistema na t. i. delitev vzhod-zahod, kamor sodijo predvsem države Višegrajske skupine, pa tudi Avstrija. »Migracije so stalnica, in to so stvari, ki nas bodo zelo zaposlovale tudi to leto. EU bo tudi letos morala nadaljevati politiko pomoči Afriki«, je prepričan Bogovič. Predstavil je tudi svoje vprašanje predsedniku Evropske komisije Junckerju o oceni kapacitet EU  na področju migracij, ki se je glasilo: »Koliko ljudi lahko integriramo v EU, ne samo tako, da jim damo streho nad glavo in jih prehranimo, ampak da bodo to aktivni državljani, ki bodo kakovostno živeli?«. Bogovič je izrazil svoje zavedanje, da se na to vprašanje ne da enostavno odgovarjati.

 

»Vprašanje je tudi, kaj pomeni Schengen za gospodarstvo, ne samo za varnost, in v tej luči je treba gledati tudi na arbitražo«, je Bogovič komentiral aktualno dogajanje v zvezi z implementacijo arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. »Gre za nekaj več kot prestižen politični boj. Gre zato, ali se bodo na Balkanu še vedno uveljavljale »balkanske manire«, ali se bodo začele evropske!«, je svoj pogled poudaril Bogovič  Po njegovem mnenju gre v primeru arbitraže med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško za spoštovanje pravnega reda. »Hrvaška ima v pristopni pogodbi k EU zapisano spoštovanje arbitraže«, je bil jasen Bogovič.

 

Ob predstavljanju novosti na področju Skupne kmetijske politike (SKP) pa je Bogovič poudaril: »Globalno govorimo o celotnem proračunu EU. Ta bo ob odhodu Velike Britanije izgubil precej veliko neto plačnico. Glavni prejemniki sredstev EU pa so kmetijska politika in kohezijska politika. Zavedati se je treba, da sredstva za Program razvoja podeželja in kohezijska sredstva gredo v nove članice EU«. Po Bogovičevih besedah gredo spremembe SKP v poenostavitev politike, da bi se več pristojnosti preneslo na države članice. »S črpanjem sredstev na področju kmetijske politike EU smo uspešni«, je nadaljeval in izrazil svoje razočaranje nad trenutno slabim črpanjem kohezijskih sredstev v Sloveniji: »Podatki kažejo, da je počrpanih manj kot 10 odstotkov kohezijskih sredstev, ki so Sloveniji na razpolago«. Bogovič je predstavil projekt »Pametne vasi«, ki ga z regionalnimi omizji skuša približati široki slovenski javnosti. Spregovoril pa je tudi o svoji viziji, da Slovenija prevzame vodilno vlogo na tem področju in postane »ena sama velika pametna vas«.

 

Na vprašanje o volilnem letu 2018 in njegovemu delu za dobrobit Slovenije tako doma kot na parketu EU je Bogovič poudaril: »Poskušal bom skupaj dati vse to, kar vidim pozitivnega v Evropi in spraviti na skupni imenovalec na način, ki je za nas primeren v Sloveniji. Tu je ključna prednost EU. In Slovencem se nam ni treba bati za prihodnost«.  O domači politiki pa je napovedal: »Včasih se podcenjuje, koliko je vredno, ali imaš dobro državno vodstvo ali ga nimaš. Upam, da bodo Slovenke in Slovenci izbrali pravo pot. Ena od teh je po mojem trdnem prepričanju, da se Slovenska ljudska stranka vrne v parlament!«.

 

Posnetek V Radijske tribune, ki je bila na Radio Maribor predvajana  v ponedeljek, 8. januarja 2018, najdete na povezavi: Radio Maribor, radijska Tribuna – pogovor z evroposlancam Francem Bogovičem (SLS/EPP).