Bogovič na TV SLO 3: Danes je v EU bitka za talente – tako za diplomirane kot za poklicno izobražene ljudi

Ljubljana, 10. januar 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v pogovorni oddaji Slovenija in Evropa na tretjem programu RTV Slovenija sodeloval v pogovoru o temah, ki se neposredno tičejo dogajanja v Evropski uniji (EU) s poslansko kolegico mag. Tanjo Fajon (S/D/S&D). Evropska poslanca sta predstavljala svoje poglede na vprašanje o migrantski krizi v luči integracije in staranja evropskega prebivalstva. Spregovorila sta tudi o možnostih mladih za izobraževanje in prvo zaposlitev v Evropi, o konkurenčnosti in prisotnosti EU v globalnem pogledu. Posebno pozornost pa sta namenila mobilnosti ter spoznavanju prednosti življenja v EU.

 

Poslanska kolega sta se strinjala, da je v EU treba najprej vzpostaviti neko delujočo, odgovorno migracijsko politiko. Ljudi, ki upravičujejo pogoje te politike in nameravajo ostati, je po njunem prepričanju treba najprej integrirati in jim dati priložnost za dostojno življenje. Bogovič je še posebej opozoril, da se je treba na drugi strani iskreno osredotočiti na področja, kot so Afrika in druga krizna žarišča po svetu, ki so izvor kriz, in urejati razmere tam, da ljudje množično ne bodo več zapuščali svojih domov. »V vsaki državi članici EU je naloga, kako vzpostaviti tudi politike, ki bodo zadržale ljudi v manj razvitih okoljih, kako imeti učinkovito tako družinsko kot gospodarsko politiko,« je ob tem opozoril Bogovič Razloge za tako veliko težo tem politikam vidi v dejstvu, da so mladi danes veliko bolj mobilni, kot so bili včasih. »To, da se danes ljudje prek Erasmusa ali prek novega delovnega mesta selijo – je stalnica,« je poudaril in nadaljeval: »Mislim, da je prav tukaj bistven pomen skupnih politik EU, da posredujejo ali prek solidarnostnega principa s kohezijskimi sredstvi in v sodelovanju s pametno politiko znotraj posamezne države članice, da ne sprožamo migracijskih tokov tudi znotraj EU«.

 

V nadaljevanju je Bogovič opisal prilagodljivost trga priložnosti v EU predvsem za mlade. »Če se je v preteklosti v EU želelo seliti delo drugam, kasneje osvajati nove trge, je  danes po mojem prepričanju bitka za talente,  ne samo diplomirane ljudi, ampak tudi za poklicno izobražene ljudi,« je poudaril.

 

Na vprašanje, kje vidita evropska poslanca prednosti članstva Slovenije v EU, pa je Bogovič dejal: »Živimo v zelo lepi, urejeni, zeleni državi. To nam tudi prinaša marsikatere koristi. Živimo v državi, kjer je kakovost življenja med mesti in podeželjem primerljiva in kjer se naši izvozniki odlično kosajo,  tako kot naši športniki«. V nadaljevanju pa je še izpostavil: »Sam poskušam pri svojem delu povezati različne niti različnih programov in jih pripeljati domov«.

 

Med projekti, ki jih je Bogovič pripeljal v Slovenijo, je izpostavil projekt knjižice Miha spoznava Evropsko unijo, ki jo je pomagal pripeljati med slovenske mlade bralce s sodelovanjem z mladima avtoricama – s ciljem približati EU mladim, kot tudi projekt »Pametnih vasi« in projekt Zavezništvo za mlade v Sloveniji. Pri slednjem projektu je Bogovič še posebej ponosen na dejstvo, da mu je uspelo povezati gospodarstvo in šolstvo, skupaj z lokalnimi skupnostmi ter starši.

 

Poslanca sta predstavila tudi svoje delo doma in izrazila svoje zadovoljstvo, ki ga prinašajo rezultati tudi skupnega dela vseh slovenskih evropskih poslancev, kot je bila podpora ideji Čebelarske zveze Slovenije za uzakonitev »20. maja« kot svetovnega dneva čebel

 

Vabljeni k ogledu: 

SLOVENIJA IN EVROPA: POGOVOR Z EVROPSKIMA POSLANCEMA TANJO FAJON IN FRANCEM BOGOVIČEM, 8. januar 2018