Bogovič ob pismu Junckerju: V interesu EU je, da države članice na največja svetovna športna tekmovanja pošljejo svoje najboljše igralce!

 

Strasbourg, 16. november 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je podpisal pismo predsedniku Evropske komisije J. C. Junckerju, evropskemu komisarju za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborju Navracsicsu in evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager, z zahtevo po nujni rešitvi problematike bližajočega se kvalifikacijskega procesa za Svetovno prvenstvo v košarki, ki je hkrati tudi kvalifikacijski proces za Olimpijske igre. Skupina poslancev s prvo podpisano hrvaško poslanko Ivano Maletić od Evropske komisije zahtevajo, da posreduje pri tem zapletu in omogoči, da bodo košarkarji lahko igrali v državnih reprezentancah.

 

Izjava evropskega poslanca Franca Bogoviča ob pozivu Evropski komisiji za ukrepanje in rešitev problematike kvalifikacijskega procesa za Svetovno prvenstvo v košarki in Olimpijske igre:

 

»To, kar se dogaja zadnje mesece v evropski košarki, ko mednarodna košarkarska zveza FIBA in predstavniki Evrolige nikakor ne morejo doseči dogovora glede izvedbe kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2019 in Olimpijske igre 2020 ter udeležbe evropskih igralcev na njih, presega vse meje. Zato sem se pridružil skupini poslancev v Evropskem parlamentu, ki je danes poslala pismo predsedniku komisije Jean Claude Junckerju in pristojnima komisarjema za šport in konkurenčnost Tiborju Navracsicsu in Margarethi Vestager s pozivom po urgentni mediaciji pri teh pogajanjih, ki so očitno zašla v slepo ulico. Gre za šport z dolgoletno tradicijo, v katerem vzgajamo na tisoče mladih. Vrhunec močnih ligaških tekmovanj skozi leto pa so turnirji nacionalnih reprezentanc, ki so za nacionalne identitete znotraj Evropske unije še toliko bolj pomembni. In medtem, ko se uspehi na klubskem področju vedno bolj selijo v večje države z ogromnimi finančnimi vložki, pa nacionalne reprezentance ostajajo še zadnji branik tradicionalnih košarkarskih držav, ki si lahko privoščijo delo z mladimi in kakovostno šolanje mladih kadrov, težje pa sledijo finančnim zahtevam vrhunskega športa.

 

To, da je mala Slovenija pred dvema mesecema postala Evropski prvak v košarki, je dokaz, da še obstajajo vrhunski športi, kjer ni “majhnih” in “velikih”, temveč so samo boljši in nekoliko slabši. Seveda se večino denarja v športu prelije prek klubskih tekmovanj, ki dajejo plače igralcem, trenerjem in drugemu osebju. Toda v prvi vrsti se košarka gleda zaradi navijačev in ti vsekakor pričakujejo, da se bodo na reprezentančnih turnirjih spopadle najmočnejše nacionalne zasedbe, ne pa da bodo klubi sebično držali igralce zase in tako reprezentančne akcije za ekipe iz Evrope spremenili v »tretjeligaška« tekmovanja.

 

»Združeni v raznolikosti« (United in diversity) je eden vidnejših sloganov EU, ki poudarja močno politično in gospodarsko sodelovanje evropskih držav ob ohranitvi vseh njihovih nacionalnih komponent. Tako je v močnem interesu tudi Evropske unije, da lahko države članice na največja svetovna športna tekmovanja pošljejo svoje najboljše igralce in s tem tudi konkurirajo ostalemu svetu. Ne samo, da tu ne bi smelo biti omejitev s strani evropskih klubov, na vsak način bi morali težiti tudi k temu, da uspemo prilagoditi urnike zunanjim tekmovanjem, kjer igrajo evropski igralci, kot je na primer ameriška liga NBA.«

 

 

Priloga: Pismo skupine poslancev predsedniku Evropske komisije J. C. Junckerju z zahtevo po nujni rešitvi problematike bližajočega se kvalifikacijskega procesa za Svetovno prvenstvo v košarki.