Bogovič podpisnik pobude za razglasitev Evropskega leta za turistični razvoj

Bruselj, Ljubljana, 2. april 2015 –  Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je pred dnevi podpisal pobudo evropskih poslancev za razglasitev Evropskega turističnega leta oz. Evropskega leta za turistični razvoj. Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je prepričan, da bi razglasitev Evropskega leta za turistični razvoj ugodno vplival tudi na evropski turizem, med drugim tudi pri razvijanju in spodbujanju uporabe inovativnih pristopov in izdelkov z visoko stopnjo dodane vrednosti v turizmu, kot tudi na slovensko turistično panogo v vseh njenih priložnostih, še posebej pa pri njenih izzivih v zelenih in trajnostnih oblikah slovenskega turizma.

Na predlog evropske poslanke Ane-Claudie Tapardel so evropski poslanci podpisniki  v pobudi zapisali, da je evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elżbieta Bieńkowska, ki je pristojna tudi za področje turistične politike, v svojem govoru na Španskem globalnem turističnem forumu 27. januarja 2015 predstavila osem skupnih ukrepov za pospešitev in spodbuditev evropske turistične industrije. Eden od predlaganih skupnih ukrepov je pozicioniranje Evrope kot najboljše turistične blagovne znamke za turiste iz vsega sveta.

Za doseganje tega cilja pa so evropski poslanci, podpisniki pobude, prepričani, da je eden izmed načinov tudi imenovanje oz. razglasitev Evropskega leta za turistični razvoj, kar bi bo spodbudilo promocijo evropske turistične raznolikosti in prispevalo k povečanju prepoznavnosti različnih subjektov, ki delujejo na področju turizma.

Glede na dejstvo, da je zadnje Evropsko  leto za turizem bilo že v daljnem letu 1990, so evropski poslanci v pobudi Evropsko Komisijo še vprašali, če Evropska Komisija meni, da lahko drugo Evropsko leto za turizem razglasi v svojem sedanjem mandatu.