Bogovič pozval EU k nadaljnji podpori Makedonije na poti v EU

 

»Voditelje makedonskih političnih strank pozivam k zavedanju velike zgodovinske odgovornosti, ki jo imajo v tem trenutku v Republiki Makedoniji.«

 

 

 

Strasbourg, 6. april 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je pozno sinoči na aprilskem zasedanju Evropskega parlamenta ob obravnavi predloga Poročila o nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji za leto 2016 pozdravil obširno besedilo, ki ga je pripravil slovenski evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) kot poročevalec parlamenta za Makedonijo. Bogovič je v svojem govoru spomnil, da je Makedonija že vse od konca leta 2005 kandidatka za vstop v EU. »Naletela je na blokade s strani sosedne Grčije zaradi dolgoletnih sporov glede imena, in v tem času, ko je Evropa tudi pomagala Makedoniji na tej poti, je bil dosežen določen gospodarski napredek, izvedene so bile reforme …,« je dejal Bogovič in izpostavil, da je Makedonija učinkovito reševala težave tudi v kriznih trenutkih, kot so bile na primer tudi množične nezakonite migracije prek t. i. Balkanske poti v EU.

 

»Zašla pa je v globoko notranjepolitično krizo. Ta kriza je tako globoka, da je privedla po zapletih tudi z izvedbo volitev do blokade za vzpostavitve vlade. Zato mislim, da je prav, da Evropski parlament in Evropska unija še naprej podpirata Makedonijo na evropski poti in ji pomagata pri razrešitvi spora,« je izpostavil svoje prepričanje Bogovič in voditelje makedonskih političnih strank pozval k zavedanju svoje velike zgodovinske odgovornosti, ki jo imajo v tem trenutku kot politični akterji v Republiki Makedoniji.

 

***

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča o Poročilu za Makedonijo za 2016 (zasedanje Evropskega parlamenta dne, 5. 4. 2017, zvečer):