Bogovič: V Krškem in v Posavju že živimo v pametnih vaseh, ta naš praktični primer bomo predstavili Evropi

Krško, Ljubljana – 2. februar 2018 – Omizje na temo »Pametne vasi v Posavju – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja«, ki sta ga sinoči (v četrtek, 1. 2.) gostila evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) in župan Občine Krško mag. Miran Stanko, je predstavilo aktivnosti in konkretne primere, ki Posavje že uvrščajo v pametno podeželje oz. v evropski koncept pametnih vasi. Odlično obiskano omizje in govorce je na začetku pozdravil so-gostitelj župan Občine Krško mag. Miran Stanko, ki vidi razvoj Občine Krško v dobrem sodelovanju in povezovanju vseh gospodarskih subjektov in prebivalcev Posavja ter je podprl razpravo o pametnih vaseh z željo, da ta koncept prinese boljše življenje na vas in na celotno podeželje. Osrednjo vizijo in namen evropske akcije za »Pametne vasi« ter pripravljalni ukrep »Pametna podeželska območja v 21. stoletju, ki ga pripravlja Evropska komisija, je uvodoma predstavil evropski poslanec (SLS/EPP) Franc Bogovič s poudarkom, da v Sloveniji ta koncept dejansko že živimo in izvajamo, kar na več področjih dokazuje tudi posavska regija.

 

»Mi že živimo pametne vasi in pametno podeželje, in ta koncept kot primer naše dobre prakse, bomo predstavili Evropi. Omizje je namreč pokazalo, da v Posavju že imamo pametne vasi, pametne ljudi, ki znajo sodelovati, in inovativne kmete, kakršen je denimo Lojze Kerin iz Straže, inovator Bele Frankinje,« je ob robu omizja povedal Bogovič.

Boštjan Kozole, direktor Evrosada, ki je predstavil podjetje in skupino Evrosad, s poudarkom na tehnoloških rešitvah (robotizirana sortirnica sadja …), je poudaril, da so skozi svoj način tehnologije, dosegli najvišjo raven v Sloveniji in svetu, ki zagotavlja kakovost in varstvo potrošnika. Za soočanje z izzivi sedanjosti in prihodnosti pa je poudaril, da je to predvsem digitalizacija. »Strinjamo se in smo zelo zainteresirani, da v Slovenijo skočimo na ta vlak s področja digitalizacije, tako v kmetijstvu, kot v vsaki vasi,« je dejal Kozole.

 

»Če bi bila na podeželju tržna priložnost za prevoz starostnikov, bi jo pokrili že taksiji, a tega ni. Starostniki tega denarja zanje niti nimajo, razdalje so velike. Zato smo se  odločili za prostovoljstvo. In če država česa ne naredi, smo se odločili, da to storimo mi,« pa je povedal Marko Zevnik, direktor Zavoda Sopotniki, kjer s prostovoljnimi prevozi in spremljanjem starostnikov po njihovih opravkih omogočajo mobilnost starostnikov na podeželju, pa tudi medgeneracijsko solidarnost. Pred kratkim so s svojo dejavnostjo začeli tudi v Sevnici, Brežicah in Krškem, njihov moto pa je, da smo bolj povezani in človek človeku – sopotnik.

 

»Inovativnost ni v samem okolju, niti v tehnološki opremi, niti v digitalizaciji, temveč v sodelovanju. V tem, da se akterji med seboj povežejo in sodelujejo,« je ključno filozofijo slovenske mreže ustvarjalnih laboratorijev FabLab (laboratorijev oz. delavnic, kjer se lahko mladi in drugi posamezniki, izobraževalne ustanove in gospodarstvo povežejo, koristijo in si izmenjujejo opremo in znanje), povedala dr. Emilija Stojmenova Duh s Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani.

 

O energetski oskrbi kot pomembnem členu v konceptu pametnih vasi prihodnosti pa je spregovoril Danijel Levičar, član uprave Gen-I. »V interesu nam je, da zamenjamo vsa fosilna goriva za neko drugo gorivo, ki ga bomo v Slovenij proizvajali sami,« je dejal in izpostavil pomen storitev prihodnosti na področju energije, aktivnega odjemalca energije tudi doma, in ne le pasivnega, kot smo uporabniki to danes, ter dom prihodnosti in E-mobilnost.

 

Aleksandar Cvetanovski, direktor INO Brežice, pa je skozi predstavitev svojega podjetja in dejavnosti, kjer so tudi prvi proizvajalec pametnih strojev mulčerjev oz. vibracijskih podrahljalnikov, izpostavil vidik preciznega kmetijstva. Podjetje INO Brežice z razvojem v tem segmentu orje ledino, in sicer  z mehanizacijo, ki jo označujemo za »pametno«.

 

Martin Mavsar, KGZS Novo mesto, je predstavil projekt »Dnevi tehnike«, ki so vsakoletni dogodek, na katerem Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto v sodelovanju s strokovnjaki z ljubljanske Biotehniške fakultete in Kmetijskega inštituta Slovenije, prikazuje najnovejše tehnike in tehnologije, ki omogočajo učinkovitejše, hitrejše in naravi bolj prijazno kmetovanje.

 

Gostje v publiki so pozdravili tematiko omizja »Pametne vasi« kot zelo pomembno in aktualno, med njimi tudi župan Občine Bistrica ob Sotli in predsednik Sveta posavskih občin Franjo Debelak, ki je bil navdušen nad dogodkom in je dejal, da zopet postaja optimist za Slovenijo in slovensko podeželje, saj so ga evropski poslanec Franc Bogovič in vsi govorci omizja prepričali, da obstajajo odlični koncepti razvoja podeželja tako v evropskih politikah, kot tudi praktičnih primerih v Sloveniji. Zaključil je z mislijo, da v Sloveniji potrebujemo več takih optimističnih in v prihodnost osredotočenih razprav o sodobnih konceptih razvoja, ki bodo omogočali ohranjanje živega in poseljenega podeželja. To je pa tudi osnovno poslanstvo organiziranja že šeste okrogle mize v Sloveniji na to temo. »Se že veselimo podobnih dogodkov tudi v drugih delih Slovenije,« je v sklepnih mislih omizja sporočil Bogovič.

 

***

 

Več fotografij v lasti evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) iz omizja najdete na povezavi: »Pametne vasi v Posavju – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja«, 1. februar 2018.