Bogovič v Studiu ob 17h: Bistvo direktive o avtorskih pravicah je v krepitvi evropskega digitalnega trga in evropskih ustvarjalcev

Ljubljana, Bruselj, 11. september 2018 – Poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič (SLS/EPP) je kot zagovornik direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, pred glasovanjem v Evropskem parlamentu (EP), sodeloval v Studiu ob 17h na Radiu Slovenija – Prvi program, v ponedeljek, 10. septembra 2018. Voditelj Aleksander Čobec je gostil evropska poslanca Franca Bogoviča in dr. Igorja Šoltesa, Roka Andréeja, predsednik Piratske stranke Slovenije, in Luko Novaka, poslovodjo Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja (SAZOR). Bogovič je predstavil razloge  za nujnost glasovanja v EP za novo evropsko direktivo o enotnem digitalnem trgu, katera bi uredila področje avtorskega prava in regulirala stanje na področju avtorskih pravic na spletu, kjer danes nekateri največji ponudniki internetnih storitev dobivajo milijonske zaslužke s posredovanjem vsebin, ne da bi njihovi avtorji dobili plačilo.

 

»Verjamem cilju namena te direktive. Verjamem iskrenemu in poštenemu pristopu poročevalca gospoda Vossa. Prisluhnil sem tudi avtorjem, tudi slovenskim združenjem, ki predstavljajo avtorje in tudi sicer spremljam to področje,« je dejal Bogovič in izrazil zavedanje, da je to področje treba urediti ter ga narediti pravičnejšega. Nadalje je Bogovič izrazil zavedanje, da je še veliko odprtih stvari v direktivi, ki predstavlja komaj šele mnenje Evropskega parlamenta za nadaljnji trialog s Komisijo in Svetom, in šele potem sledi implementacija v nacionalne zakonodaje držav članic EU. Poudaril je, da bo reševanje le-teh v nadaljevanju postopka in vero, da bodo v nadaljevanju vse nejasnosti tudi razrešene. »Kar se tiče pa Googlovega financiranja, pa naj bi ta prek 30 milijonov vložil v to, da ta direktiva pade,« je svoje stališče na osnovi prepričljivih informacijizrazil Bogovič.

 

»Področje avtorskega prava, intelektualne lastnine je treba zaščiti – odgovoriti na velike spremembe, ki so se zgodile na internetu, kjer so platforme stvari postavile na glavo,« je uvodoma dejal Bogovič in razložil: »Treba je še poudariti, da smo v EP v prvem branju. To pomeni, da je na predlog Evropske komisije (EK), ki je pripravila osnovni dokument, ki je sedaj že dlje časa v obtoku, bilo številno razprav, kritik, dobrih predlogov in sprememb. V EP smo v zvezi z direktivo sedaj v fazi, da sprejemamo stališče EP, ki bo šlo naprej v razpravo«. Pri tem je Bogovič še posebej izpostavil: »Bodimo precizni, o čem sploh odločamo v EP v sredo: ne govorimo o zadnji verziji direktive, ki bo šla v nacionalno zakonodajo, ampak o stališču EP. To ne bo končni tekst; oblikoval se bo naprej v trialogu z EK in Svetom«.

 

Bogovič je posebej izpostavil poročevalca gospoda Axela Vossa, ki se po njegovih besedah zelo trudi, je kooperativen in tudi skuša poiskati kompromise. »Pridružujem se njegovemu mnenju, kjer se nikakor ne strinja s tem, da bi izpuhtel ta duh 11. in 13. člena direktive, na osnovi katerega postavlja nazaj v enakopravnejši položaj novinarstvo in pa tudi kreativne ostale deležnike«, je dejal Bogovič in nadaljeval: »Podpiram to uredbo. Vsi tisti, ki želimo, da se to področje uredi, imamo v sredo priložnost, da se postopek nadaljuje. V nasprotnem primeru se pa zna zgoditi, da v tej sestavi EP enostavno ne bo več dal  skozi svojega stališča in bodo še naprej umetnosti umirale, giganti pa še naprej dobivali velike dobičke od tega posla«.

 

»Osnovo vprašanje je: ali želimo ureditev avtorskih pravic ali ne?«, je dejal Bogovič in tudi sam podal odgovor: »Avtorsko pravico je treba zaščititi z direktivo. Kdor od avtorjev bo pa želel, da bo njegovo delo čimbolj široko javno dostopno na internetu, bo to lahko počel«. Bogovič je trdno prepričan, da ključ vseh problemov ni v direktivi, ampak v krepitvi evropskega digitalnega trga in pa evropskih ustvarjalcev.

 

***

Vabljeni k poslušanju Studia ob 17h na temo Avtorsko pravo v EU pred odločilnimi spremembami? Pred glasovanjem v Evropskem parlamentu o direktivi o avtorskih pravicah na digitalnem trgu. Objavljeno na Radiu Slovenija Prvi program, v ponedeljek, 10. septembra 2018: