Bogovič v Studiu City o nujnosti temeljitega premisleka v EU glede migrantske politike in zaščite zunanje meje EU

 

Ljubljana, 2. januar 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v prvi letošnji oddaji Studia City na RTV Slovenija – 1. sodeloval v pogovoru na temo najbolj aktualnih izzivov, ki so pred EU v letu 2017. Voditelj Marcel Štefančič jr. je s tremi slovenskimi evropskimi poslanci, v oddaji sta sodelovala tudi Ivo Vajgl in dr. Igor Šoltes, odprl tematike Brexita, migracij, terorističnih groženj in tudi prihodnosti EU integracije.

 

»Brexit je tipični primer, kako zaradi notranjepolitičnih razmer v državi zakockaš usodo naroda,« je povedal Bogovič in spomnil, da imajo danes Britanci velik problem, kaj narediti, ter da so vsi, ki so bili ključni oblikovalci tega procesa v Veliki Britaniji, zdaj na nek način »out«. Glede referendumske odločitve Britancev za izstop iz EU je še ocenil, da bodo Britanci zelo težko zaobšli referendumsko odločitev, bo pa bitka za to, kaj bo Velika Britanija dobila. Po njegovem je pravilna ugotovitev, da v kolikor Evropo vidimo samo po nekih egoističnih interesih, se potem evropski skupnosti ne piše dobro, in bi bili podobni procesi možni (Nizozemska, Švedska …) A je Bogovič izrazil upanje, da temu ne bo tako, kajti ideja Evropske unije ima za seboj še bistveno več kot pa zgolj socialne ukrepe.

 

Bogovič je spomnil na temeljne vrednote EU, ki je nastala po 2. svetovni vojni, ko so se za takšno pot odločili tisti, ki so se prej vojskovali skozi stoletja. Po njegovem mnenju je današnji problem v EU posledica tudi dejstva, da se je predvsem v zahodni Evropi desetletja imelo blaginjo in da so nekateri mehanizmi, tudi obrambni, vojaški ter policijski malce zaspali, zato pa imajo sedaj velike težave s soočanjem z zelo realnimi in eksistencialnimi problemi. »Te stvari, ki so se dogajale v zadnjih letih in so povzročile nemir v Nemčiji, razkol med državami v EU …, zahtevajo en trezen premislek, kako pravzaprav to Evropo tudi z zaščito zunanje meje, dogovorjeno migracijsko politiko – stabilizirati. Kajti vidimo, da se tudi politika odprtih vrat ni izšla, ni se izšla shema delitve migrantov na države …,« je povedal Bogovič in opozoril na nujnost temeljitega premisleka v EU, tudi da se v EU sede skupaj in zna Evropo tudi od zunaj zaščititi.

 

V zvezi z odnosom EU – Turčija in migracij je Bogovič voditelju odvrnil, da EU marsikaj drugega drži skupaj, kot pa Turčija. »Je pa res, da ima Turčija, če malce ponazorim, »ventil«, ki je lahko zelo usoden za Evropo,« je dejal Bogovič in še enkrat poudaril, da Evropa potrebuje jasno politiko zunanjih meja. Povedal je, da prihaja iz Posavja, kjer je zelo veliko gradov, in da se mu zdi nemogoče, da bo Turčija »varovala« Evropo, kajti tudi v posavskem okolišu so gradove v preteklosti zgradili zato, da so se branili pred Turki.

 

»Treba je prenehati govoriti z maskami na obrazu. Turčija danes zagotovo ni država, ki bi bila sposobna resnega pogovora o nadaljnjem približevanju Evropski uniji,« je še komentiral Bogovič, in ocenil, da se je turški predsednik Erdogan že sam nekaj let nazaj odločil, da mu ni več do usmeritve v EU. »Vendar, Turkom moramo pomagati pri reševanju begunske krize,« je v zvezi s t. i. »kupčijo« med EU in Turčijo glede migrantov še poudaril evropski poslanec Bogovič.

 

Svojo razpravo v oddaji pa je sklenil z mislijo, da vendarle živimo v delu sveta, v katerega vsi prihajajo, in da je treba vseeno ostati malo bolj optimističen za prihodnost.

 

TV posnetek oddaje Studio City, RTV Slovenija – 1., 2. januar 2017 (od 6.52 minute dalje): http://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-city/174446774