Bogovič v zvezi katalonskim referendumom obsodil policijsko nasilje in v vzporednicah s slovenskim osamosvojitvenim procesom pozval EU k mediatorski vlogi

Bogovič v zvezi katalonskim referendumom obsodil policijsko nasilje in v vzporednicah s slovenskim osamosvojitvenim procesom pozval EU k mediatorski vlogi

 

Strasbourg, 3. oktober 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na včerajšnji zaprti seji Poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) razpravljal na temo nedeljskega dogajanja v Kataloniji. Izrazil je zadovoljstvo, da v Poslanski skupini EPP dan po Katalonskem referendumu lahko zelo odkrito razpravljajo o tej temi, kljub temu, da je za nekatere njegove kolege, ki prihajajo iz vladajoče stranke premiera Mariana Rajoya in nasprotujejo odcepitvi Katalonije, zadeva zelo občutljiva. 

 

Bogovič je skupaj z nekaterimi poslanskimi kolegi zelo jasno obsodil nasilje španske vlade ter španske policije nad ljudmi, ki so prišli izrazit svoja politična stališča. Ob tem  je poslanske kolege spomnil na slovenske izkušnje pri procesu osamosvojitve, ko se je slovenski narod odločil stopiti na svojo suvereno in samostojno pot ter se odcepiti od tedanje socialistične Jugoslavije. Podaril je, da sta represija in  grožnja z vojaškim posredovanjem tedaj le še okrepila odločenost Slovencev za samostojno državo. Pri tem je ocenil, da se bo podoben učinek pokazal tudi po katalonskem nedeljskem referendumu. »EU ne sme obmolkniti ob teh dogajanjih v Španiji, Kataloniji, temveč mora po potrebi odigrati tudi aktivno mediatorsko vlogo, da se razgrete strasti umirijo in se nadaljnje rešitve poiščejo v trialogu na relaciji Madrid – Barcelona – Bruselj. Katalonci so namreč tako državljani Španije kot Evropske unije,« je dejal Bogovič.

 

Bogovič je kolegom poslancem zelo konkretno pojasnil, kako smo se v nedeljo počutili Slovenci, ko so nam dogodki v Kataloniji priklicali v spomin osamosvojitveno dogajanje izpred 26 leti. »Res je, da je bila nam ustavna podlaga za osamosvojitev bolj naklonjena, vendar kljub temu ni bilo lahko sprejeti odločitev in enostransko stopiti na samostojno pot. Vendar v trenutku, ko je Jugoslovanska ljudska armada po nalogu vlade v Beogradu začela ogrožati Slovenijo, se je odločenost Slovenk in Slovencev po samostojni državi samo še dodatno krepila in poti nazaj praktično ni bilo več,« je spomnil Bogovič.

 

Ravno zato se nedeljski dogodki v Španiji po Bogovičevih besedah nikakor ne bi smeli zgoditi, kajti stvari so šle tako daleč, da bo reševanje tega problema v prihodnje zelo oteženo. »Absolutno se zavedam, da Španci dobro poznate problem, precej bolj kot mi ostali, in tudi sam sem do sedaj pričakoval usklajeno rešitev znotraj Španije. Vendar, v kolikor ta neposredni dialog ne bo mogoč, konflikt pa lahko, kot smo videli, eskalira tudi v nadaljevanje nasilja nad prebivalstvom, mora Evropska unija posredovati in ponuditi pomoč pri pogovorih,« je prepričan Bogovič.

 

Poslanska skupina EPP je aktivno pristopila k zahtevi, da Evropski parlament opravi razpravo o dogodkih v Kataloniji, ki bo potekala v sredo.

 

***

 

VIDEO – Celotna razprava o nedeljskih dogodkih v Kataloniji s strani evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na seji Poslanske skupine EPP včeraj v Strasbourgu: