Bogovič: Vodilna vloga Evrope v boju s podnebnimi spremembami

Strasbourg, 3. oktober 2017 – Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) spregovoril o vodilni vlogi Evropske unije v boju s podnebnimi spremembami ob točki o konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki je bila v Bonnu v Nemčiji.  Gre za letno konferenco, ki poteka v okviru konvencije Združenih narodov o klimatskih spremembah.

 

»V dveh stvareh se širom po svetu bolj ko ne strinjamo: prvič, da smo ljudje povzročili klimatske spremembe, ki nam delajo takšne težave, kot smo jih bili priča bodisi v Karibskem morju, ali pa v Evropi. In drugič, da je bila Evropa tista, ki je prva prepoznala svojo obveznost in tudi svojo vlogo na področju zelenih ekonomij in na področju zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov,« je v svojem govoru povedal Bogovič in spomnil, da imamo številne politike, kot npr. strategijo prehoda na krožno gospodarstvo, kjer govorimo o učinkoviti rabi virov. »Na področju energetike in učinkovite rabe energije smo že marsikaj postorili  in vedno bolj prehajamo na obnovljive vire energije, potreben je še velik korak na področju transporta,« je dejal poslanec, ki ga veseli, da takšne onesnaževalke, kot je Kitajska, sledijo evropskemu zgledu in so prenehale z izdelavo novih termoelektrarn. Bogovič je tudi opozoril, da Kitajska danes že proizvaja več vetrne energije kot celotna Evropa.

 

»Z zgledom bomo največ pokazali in na tem področju moramo tudi v prihodnje vztrajati,« je svojo razpravo o podnebnih spremembah na tokratnem zasedanju Evropskega parlamenta zaključil Bogovič.

 

***

VIDEO – evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP): Vodilna vloga Evrope v boju s podnebnimi spremembami, Strasbourg, 3. oktober 2017.