Bogovičevo vabilo proizvajalcem in predelovalcem plastičnih mas na njegovo konferenco o biogospodarstvu v maju 2018

Ljubljana, 26. oktober 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je z video nagovorom pozdravil mednarodno zasedbo udeležencev na 11. tradicionalnem Slovensko-Hrvaškem posvetu proizvajalcev/predelovalcev plastičnih mas z deležniki iz vrednostne verige, ki je potekal včeraj na Gospodarski zbornici Slovenije. Letošnji posvet je potekal pod naslovom »Izzivi in rešitve za plastiko v krožnem gospodarstvu- Kako bo krožno gospodarstvo oblikovalo bodoči trg plastike v EU«? Bogoviča so organizatorji povabili k sodelovanju kot evropskega poslanca, ki igra aktivno vlogo povezovanja, prenosa dobrih praks in kot poročevalca v senci Evropskega parlamenta (EP) na področju krožnega gospodarstva, biogospodarstva in bioproduktov.

 

Bogovič je v svojem nagovoru kot evropski poslanec, ki je poročevalec v senci na področju biogospodarstva, navzoče z video nagovorom seznanil: »Uspeli smo poenostaviti postopke, s katerimi bo EU lahko prek programa Horizon investirala skoraj 1 milijardo evrov sredstev v raziskave in razvoj področja biogospodarstva – prek javno-zasebnega partnerstva, in sicer institucije, ki jo je ustanovila EU na eni strani, in s podjetji združenimi v Konzorciju biogospodarskih podjetij na drugi strani, ki pa morajo sama zagotoviti 2,7 milijarde evrov sredstev«. V nadaljevanju nagovora je Bogovič nadalje poudaril cilj, da pridemo do novih produktov, ki bodo ustvarjali nova delovna mesta, do izdelkov, ki bodo naravi prijaznejši«.

 

Glavni namen že 11. tradicionalnega dogodka je bil udeležencem približati vizijo, kako bo krožno gospodarstvo oblikovalo bodoči trg plastike, tako na ravni EU kot na ravni posamezne države. Udeleženci so spregovorili tudi o ambicioznem dokumentu Evropske komisije (EK), sprejetem v letu 2015, imenovanem »Zaprtje zanke – evropski akcijski načrt za krožno gospodarstvo«. V dokumentu je prva med prednostnimi področji navedena ravno plastika, zato je EK nedavno objavila tudi »Strategijo o plastiki v krožnem gospodarstvu«.

 

Zavedajoč se velikega pomena krožnega gospodarstva in biogospodarstva je Bogovič vse udeležence povabil k sodelovanju na njegovi konferenci, ki jo bo z zagotovitvijo vrhunskih gostov na področju biogospodarstva, organiziral v Sloveniji v mesecu maju 2018.

 

Vabljeni k ogledu video nagovora evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP):