Franc Bogovič o vzponu populizma na TOP TV

»Politika mora začeti delovati konkretno in odgovarjati na konkretna vprašanja.«

Ljubljana 10. februar 2017 – Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je gostila okroglo mizo  “Vzpon populizma – zaton evropske ideje?”, na kateri je sodeloval tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).  Svoje mnenje so na okrogli mizi, ki jo je vodil novinar RTV Slovenija Boštjan Veselič, podali tudi evropski poslanci Patricija Šulin, Lojze Peterle in Igor Šoltes, kot komunikacijski strokovnjak pa je sodeloval Božidar Novak.

 

Na vprašanje, zakaj je Donaldu Trumpu uspelo zmagati ameriške volitve, je Bogovič odgovoril, da problem ni Trump, ampak tisti, ki jim je dana možnost, da odgovarjajo na probleme. Trump je po njegovi oceni le odgovor na neučinkovitost vladajočih politikov. »Politika mora začeti delovati konkretno in odgovarjati na konkretna vprašanja,« je poudaril Bogovič in spomnil tudi sodobne spletne družbene medije.  »Ljudje imajo radi kratka sporočila v 140 znakih,« je pojasnil z namenom, zakaj moram politika komunicirati jasneje in bolj jedrnato, kar populisti že spretno izvajajo.

 

»Okoli nas se nenehno dogajajo spremembe, na katere moramo učinkovito odgovoriti. Čeprav so se centri moči preselili drugam, je Evropa še vedno tisti kontinent, kjer živimo eno lepših in bolj urejenih življenj. Zaradi sprememb, ki so na vidiku, moramo najti odgovore, kako Evropi še naprej zagotoviti tak socialen sistem, kot ga poznamo danes,« je opozoril Bogovič in nadaljeval, da Evropejci radi kritiziramo, pozabimo pa na zadeve, ki so vredne pohvale. Bogovič je prepričan, da bi s pravimi rešitvami za krize, ki se pojavljajo v sedanjosti, preprečili vzpon populistov, kot je Marie Le Pen. »Način odločanja v Evropi je prepočasen, prebivalci EU nimajo občutka, da odločajo, da njihov glas šteje,« je bil kritičen Bogovič do neučinkovitosti tistih, ki so izvoljeni na demokratičnih volitvah znotraj EU.

 

Bogovič ne verjame v propad EU, saj je to tvorba, ki je stari celini zagotovila najdaljše obdobje miru in blaginje. Osnovne svoboščine, kot so prost pretok ljudi, kapitala, blaga in storitev dajejo majhnim državam, kakršna je seveda tudi Slovenija, možnost, da na evropskem parketu dajo svoj vpliv. Te svoboščine so sedaj ravno zaradi populistov pod vprašanjem, zato bi se celotna EU s skupnimi in učinkovitimi rešitvami morala boriti proti njim, saj »je populizem govorica, ki ima domet samo do naslednjih volitev,« je svoj pogled na aktualne razmere v EU in pojav populizma na okrogli mizi predstavil Bogovič.

 

Celotni pogovor okrogle mize o populizmih je dostopen na spletni strani TOP TV: EVROPSKI POSLANCI O POVEZAVI MED NEDELUJOČO EVROPO IN POPULIZMOM (11. 2. 2017)

http://www.topnews.si/2017/02/11/evropski-poslanci-o-povezavi-med-nedelujoco-evropo-in-populizmom/