Mladi pojdite na volitve – Evropo moramo oblikovati skupaj

Ljubljana 5. maj 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je svoje razmišljanje o prihodnosti Evropske unije delil s prek 100 mladimi srednješolci in osnovnošolci na Debati mladih z evropskimi poslanci o koreninah, vrednotah, stanju in prihodnosti EU, ki je ob prihajajočem dnevu Evrope, 9. maju, potekala v Hiši EU. Bogovič je izrazil svoje navdušenje, da so letošnjo praznovanje dneva Evrope začeli prav z debato z mladimi in dejal: »Mladi ste še enkrat pokazali veliko zanimanje, zavedanje in odgovornosti do izzivov, pred katerimi smo državljani Evrope«.

 

 

Uvod v debato z mladimi in praznovanje dneva EU se je začel s pozdravom in predstavitvijo urnika dnevov EU, ki sta ga podala vodja Predstavništva Evropske komisije dr. Zoran Stančič ter vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta mag. Klemen Žumer, ter z odprtjem razstave ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb, ki jo bo odprl italijanski veleposlanik Paolo Trichilo.

 

Na debati so mlade zanimale predvsem teme migracij, Brexita, vlaganja v znanost in kulturo ter podjetništvo, ki so se prepletala z aktualno temo prihodnosti EU in izzivi, pred katerimi je danes Evropa, ki so še kako pomembni za njihovo bodoče aktivno delovno obdobje. Evropski poslanci Franc Bogovič, Lojze Peterle, dr. Milan Zver in dr. Igor Šoltes so  se v odgovorih mladim na njihova vprašanja dopolnjevali in mladim skušali čim bolj celostno odgovarjati na njihova vprašanja.

 

Bogovič je  v odgovoru na vprašanja o vseh perečih temah, ki so jih mladi naslovili nanj, izpostavljal, da so priložnosti, ki se ponujajo mladim, treba znati tudi izkoristiti. Pri tem je še posebej poudaril pomen prenove šolskega sistema in dejal: »Premalo se povezuje gospodarstvo z mladimi,  pametna specializacija mladim ne sme bit tuja. V prvi vrsti pa sem prepričan, da mi vsi skupaj moramo znati izkoriščati vse možnosti črpanja EU sredstev in igrati vlogo aktivnih državljanov Evrope. Pomembna je tudi usposobljenost in prisotnost ob pravem času na pravem mestu ter zavedanje, da se moramo povezati.«

 

Ob zaključku debate je Bogovič mladim izrazil svojo namero in prepričanje, ki ju je ubesedil: »To Evropo moramo oblikovati skupaj z vami mladimi, odgovorno in v skladu z vrednotami EU v duhu sodelovanja, miru, strpnosti, pravičnosti, spoštovanja drug drugega. Moje čestitke organizatorju za polno dvorano in mladim, ki ste sprejeli izziv ter nam zastavljali vprašanja. Doživet dan Evrope vam želim!«.