Mladi, vi ste že politični mojstri! Bodite aktivni naprej!

Ljubljana 5. maj 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je z veseljem odzval vabilu Mladinskega sveta Slovenije (MSS) in Društva za podporo mladim, ki sta z dijaki slovenskih srednjih šol organizirala simulacijo dela Evropskega parlamenta (EP) v hramu slovenske demokracije. Simulacija dela EP predstavlja zaključek projekta Igra Evrope. Srednješolci, ki so v okviru projekta na številnih delavnicah v svojih šolah pridobivali znanje o Evropski uniji, so prikaz osvojenega znanja delili z evropskimi poslanci Francem Bogovičem, dr. Igorjem Šoltesom, Lojzetom Peterletom, in predsednikom Državnega zbora RS dr. Milanom Brglezom.

 

Pri sprejemanju resolucije so z argumenti za in proti uprizorili potek sprejemanja dokumenta ter izglasovali predlog znižanja starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let. Sprejeli so tudi sklep, da se starostna meja najprej zniža le za lokalne volitve, kasneje pa se mladim uzakoni volilna ustavna pravica – voliti z dopolnitvijo starosti 16. let.  Bogovič je mlade izzival, naj se aktivno vključijo v družbeno življenje v svojem lokalnem okolju in naj tudi na ta način sprejmejo odgovornost za prihodnost tako Slovenije kot Evrope.

 

Bogovič je čestital organizatorjem, ker so dosegli zastavljeni cilj in izrazil navdušenje nad izvirnostjo mladih pri izvajanju primera dobre prakse ter odličnega vpogleda v dnevno rutino dela evropskih poslancev v procesu dela Evropskega parlamenta kot zakonodajnega telesa Evropske unije.

 

V simulaciji postopka sprejemanja predpisov EP in po opravljeni analizi dogajanja, kjer so dijaki razmišljali o svojih novo pridobljenih znanjih ter njihovi uporabni vrednosti v realnih življenjskih situacijah, se je Bogovič vključil v razpravo: »Bodite aktivni, vi ste že politični mojstri, prenesite svoje znanje sošolcem, in vedite, da je sprejemanje dobrega kompromisa, ki se v zaključku proceduralnega postopka sprejme z veliko večino, bistvo delovanja tako raznolikega, a uspešnega dela Evropskega parlamenta. Vi ste nam vsem dober zgled!«

 

V zaključni fazi, kjer je bila predstavljena faza evalvacije aktivnosti projekta simulacije dela EP, kot kombinacije subjektivnih in objektivnih virov informacij, kjer so prepričljivost simulacije dijakov ocenjevali tako navzoči dijaki poslušalci, kakor tudi prisotni evropski poslanci, se je pokazala doraslost dijakov pri izvedbi njihove naloge. Bogovič je izrekel pohvalo organizatorjem MSS in čestital vsem prisotnim, ki so sodelovali v simulaciji dela EP.

***

Prilagamo povezavo na arhiv fotografij evropskega poslanca Franca Bogoviča, ki jih najdete na povezavi: Simulacija dela Evropskega parlamenta, 5. maj 2017.