Neplačana pripravništva znotraj Evropskih institucij moramo v celoti odpraviti

Bogovič podpisal manifest za poštena pripravništva

Strasbourg, Bruselj, Ljubljana – 16. maj 2017 – »Glede na to, da bi Evropska unija morali biti zgled za to, da vsako delo šteje in si zanj zasluži plačilo, sem prepričan, da bi vsi pripravniki oz. stažisti v vseh evropskih institucijah morali za svoje delo prejeti tudi plačilo, zato sem podpisal manifest za poštena pripravništva. Svoje pripravnike plačujem v skladu s splošno sprejetimi smernicami, saj mora biti vsak človek za opravljeno delo plačan,« sporoča evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki prakso neplačanega pripravništva vse bolj vidi kot izkoriščanje mladih, ki so že tako ranljiva skupina na trgu dela. »Razumljivo je, da pripravništvo pomeni tudi določen vložek v znanje in učenje ter da dostikrat pripravniki potrebujejo veliko pozornosti redno zaposlenih, zato se težko enačijo z redno zaposlenimi. A vendar imajo tudi sami stroške in morajo preživeti skozi mesec, zato močno podpiram odpravo neplačanih pripravništev in ureditev tega problema tudi na zakonodajni ravni,« je še dodal Bogovič.

 

»Po raziskavi, ki je bila opravljena znotraj Evropskega parlamenta, vsak deseti pripravnik ne prejema plačila za svoje delo, kar četrtina pa jih dobi manj kot 600 EUR. Ocenjujem, da se Evropski uniji ni treba izkazovati kot izkoriščevalka mlade delovne sile, temveč kot skupnost, ki je pripravljena tudi nekaj vložiti v svoje prihodnje kadre,« pravi Bogovič in dodaja: »Upam, da bomo s skupnimi močmi spremenili to nepošteno prakso in omogočili mladim enakovredno, pošteno in kakovostno pripravništvo po celotni EU. Nikakor si namreč ne smemo privoščiti ustvarjanja elit, kjer bi lahko kakovostne delovne izkušnje nabirali zgolj samo mladi iz dobro situiranih družin.«

 

»Seveda pa niso samo nekateri v EU institucijah tisti, ki se poslužujejo takšnih prijemov. Da sta delovna praksa in pripravništvo zgolj zastonj delovna sila, razmišljajo žal tudi v številnih podjetjih, tudi v Sloveniji. Predvsem so na udaru mladi brez zaposlitve, ki so se pripravljeni v zameno za pridobivanje dragocenih izkušenj odreči vsakršnemu ali pa vsaj dostojnemu plačilu. Sam se kot pobudnik projekta Zavezništvo za mlade v Sloveniji, ki spodbuja večje zaposlovanje mladih z namenom dodatnega izobraževanja, zavzemam za več prakse v izobraževalnem sistemu. Več praktičnega dela med izobraževalnim procesom je še kako pomembno pri zaposljivosti mladih. Vendar je treba vsaj v poznejši fazi, ko praksa preide iz izobraževalnega v praktikantsko delo, tako z javnih, kot zasebnih virov zagotoviti tudi sredstva za njihovo plačilo,« še pravi Bogovič.

Manifesto for Fair Internship_signed by MEP Bogovič

Svoje pripravnike plačujem v skladu s splošno sprejetimi smernicami, saj mora biti vsak človek za opravljeno delo plačan. Na fotografiji s stažistko Simono.