Še letos in v 2018 moramo dualni sistem izobraževanja postaviti v čas, v katerem živimo!

Zavezništvo za mlade v Sloveniji na študijskem obisku Dunaja na temo dualnega – poklicnega izobraževanja in vajeništva

 

Dunaj, 27. oktober 2017 – Na pobudo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) se je 50 udeležencev v okviru iniciative Zavezništva za mlade, ki se je na poslančevo pobudo začela v Posavju s ciljem zagotavljanja višje zaposlenosti mladih, udeležilo študijskega obiska na Dunaju, katerega namen je bilo spoznati dobro prakso avstrijskega izobraževalnega sistema. Med udeleženci obiska so bili predstavniki občin Krško, Sevnica in Slovenske Konjice, gospodarstva,  obrtništva, šol – ravnatelji, učitelji in dijaki, vajenci, predstavniki Ministrstva za gospodarstvo Republike Slovenije, pa tudi predstavniki medijev. Na delovnem srečanju na Ministrstvu za izobraževanje Republike Avstrije je delegacija podrobno izvedela, zakaj ima naša soseda tako dobro razvit in učinkovit izobraževalni sistem, kjer je dualno – poklicno izobraževanje uživa visok ugled in kjer se vajeništvo kot poklicna izobrazba zelo ceni.

 

Bogovič je ob robu obiska Dunaja povedal, da je treba kulturo sodelovanja v Sloveniji postaviti na novo. »Žal smo to, kar je zelo dobro sodelovalo 20, 25 let nazaj, prekinili. Spomini na te čase so še zelo živi in mnogi poznajo ta sistem«, je Bogovič v izjavi za medije komentiral ukinitev vajeniškega sistema v Sloveniji in poudaril, da je vsekakor treba leta 2017 in 2018 postaviti dualni sistem izobraževanja v čas, v katerem živimo. »Kot vidimo v Avstriji, je to povezano tako z internacionalizacijo kot digitalizacijo, s sodobno opremo, ki mora biti na razpolago tako v šolskih delavnicah, predvsem pa v podjetjih,« je dejal Bogovič. Po njegovih besedah se podjetja iz te izkušnje, ki jo imajo v okviru Zavezništva za mlade zadnje leto, vedno bolj zavedajo potrebe in odgovornosti za vzgojo kadrov. »To je proces, ki ni narejen prek noči in traja nekaj časa. Moram pa reči, da je ta princip, ki ga od spodaj navzgor začenjamo v Posavju, princip, ki verjamem, da bo v naslednjih mesecih obrodil sadove tudi v Sloveniji,« je še povedal Bogovič.

 

Izjava za medije evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o nujnosti postavitve dualnega sistema izobraževanja v duh časa:

 

 

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=UEH8MKRnZ1o

 

Študijski obisk Dunaja je bil odlična priložnost za spoznavanje dobrih izkušenj avstrijskega izobraževalnega sistema in za priložnost, da kakšno dobro prakso iniciativa slovenskega projekta Zavezništvo za mlade, ki poteka po vzoru evropskega projekta Zavezništvo za mlade (angleško: »Alliance for Youth«) na pobudo podjetja Nestlé, in da v skladu s priporočili Evropske komisije države članice v EU več pozornosti namenijo spodbujanju poklicnega izobraževanja, kar je v interesu tako mladih, kot podjetij, ki imajo veliko odprtih delovnih mest za nekatere zelo iskane poklice, prenese tudi v Slovenijo.

Na avstrijskem ministrstvu za izobraževanje so med drugim povedali, da imajo veliko število delegacij na temo dualnega izobraževanja na obisku, vendar še nikoli pa niso imeli tako številčne delegacije, kot je bila tokratna slovenska pod vodstvom evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP).

 

     

 

 

 

 

 

Slovensko delegacijo, ki je svoj projekt in prizadevanja za okrepitev vajeniškega sistema v Sloveniji predstavila tudi avstrijskemu ministrstvu, je na delovnem sestanku na avstrijskem ministrstvu za izobraževanje pozdravila tudi veleposlanica Republike Slovenije mag. Ksenija Škrilec, na obisku pa je aktivno sodeloval tudi ekonomski svetovalec slovenskega veleposlaništva na Dunaju dr. Dušan Pšeničnik.

 

     

 

Program obiska na Dunaju je vseboval tudi ogled Pametnega mesta Aspern, edinstvenega raziskovalno-infrastrukturnega in tehnološkega projekta v Evropi, ki je kot tak tudi praktično največji na svetu. Dunaj se je namreč odločil razvijati pametno infrastrukturo in trajnostno urbani razvoj, ta njihova strategija pa je pripeljala do ideje o izgradnji pametnega mesta Aspern, kjer danes živi že od 6.000 ljudi oz. t. i. »pametnih prebivalcev«, ki uporabljajo vso pametno tehnologijo v stavbah, stanovanjih, z rezultati te uporabe pa sodelujejo pri nadaljnjih raziskavah. Cilj projekta namreč je, da na osnovi pridobljenih informacij o porabi energije ustvarijo smernice za prihodnji razvoj mest, tudi na področju optimiziranja porabe in proizvodnje mestne energije, povečanja energetske učinkovitosti in zmanjševanja emisij CO2.