Z digitalno tehnologijo kmeti in čebelarji v zaščito čebel

Bogovič: »Dobrih praks sodelovanja med kmeti in čebelarji je v Evropi iz dneva v dan več«

 

Bruselj, 10. maj 2017 – »Digitalna tehnologija skozi velika vrata prodira v kmetijstvo ter omogoča čebelarjem in kmetom, da sodelujejo, se vnaprej obveščajo o primerih in lokacijah uporabe fitofarmacevtskih sredstev ter ustreznih mestih za pašo čebel,« je na današnji konferenci z naslovom »BeeConnected: Sodelovanje čebelarjev in kmetov« v organizaciji EU poslancev Franca Bogoviča (SLS/EPP) in Johna Procterja (ECR) poudaril Bogovič. Glavni namen konference je bila predstavitev dobrih praks sodelovanja med kmeti in čebelarji ter predstavitev aplikacije BeeConnected, ki so jo pred kratkim razvili v Veliki Britaniji z namenom izboljšanja komunikacije med kmeti in čebelarji.

 

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na konferenci izrazil zadovoljstvo nad tem, da se po številnih evropskih državah rojevajo nove in nove iniciative s področja varstva čebel ter da se krepi sodelovanje med čebelarji, kmeti in proizvajalci sredstev za zaščito rastlin. Prodor digitalne tehnologije skozi velika vrata v kmetijstvo  Bogovič pozdravlja: »Precizno kmetijstvo nam namreč omogoča kakovostnejšo rabo naravnih virov in sredstev za zaščito pridelkov, kar pelje v smer bolj trajnostnega kmetijstva ob zagotovljeni visoki proizvodnji hrane. Nedvomno se s tem življenjski pogoji za čebele in ostale opraševalce izboljšujejo. Žal pa imajo čedalje večji vpliv na kmetovanje in čebelarstvo predvsem podnebne spremembe, kot je npr. nedavna pozeba, ki smo je bili deležni v Sloveniji in drugod po Evropi že drugo leto zapored. Posledično bo proizvodnja medu v Sloveniji kar za tretjino nižja od povprečja, saj zaradi pozebe v vrhuncu cvetenja akacije akacijevega medu letos sploh ne bo.«

 

Bogovič je predstavil tudi iniciativi slovenskih čebelarjev, in sicer za proglasitev 20. maja kot svetovnega dneva čebel ter za evropski medeni zajtrk. Prvič bi 20. maj kot svetovni dan čebel obeležili leta 2018, dokončna odločitev o potrditvi svetovnega dneva čebel pa bo znana v septembru na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov.

 

Na konferenci so poleg EU poslancev sodelovali tako predstavniki kmetov in čebelarjev kot predstavniki proizvajalcev fitofarmacevtskih sredstev, ki so složno predstavljali pomen medsebojnega sodelovanja z namenom varovanja okolja in zdravja opraševalcev ob ohranjanju ustrezne proizvodnje hrane. Soorganizator dogodka John Procter je dejal, da BeeConnected kaže odlične rezultate in je dober primer sodelovanja med kmeti in čebelarji. Britanski poljedelec James Cox je spregovoril o sredstvih za zaščito rastlin in poudaril, da pred njihovo uporabo opravijo več okoljskih ukrepov, da zaščitijo zdravje čebel. Čebelar in direktor javnih zadev v Britanskem čebelarskem združenju Tim Lovett je spregovoril o opraševanju in dejal, da le-to poveča produktivnost za 100 %. Wendy Gray iz Britanskega združenja za varstvo pridelkov pa je pojasnila, kako so se vzpostavili BeeConnected aplikacijo.

 

Kaj je aplikacija BeeConnected?

 

BeeConnected je spletna aplikacija, ki so jo pred kratkim razvili v Veliki Britaniji z namenom izboljšanja komunikacije med kmeti in čebelarji. Aplikacija z uporabo pametnega telefona ali tabličnega računalnika omogoča vnaprejšnje samodejno obveščanje oz. opozarjanje čebelarjev o primerih in lokacijah uporabe fitofarmacevtskih sredstev s strani kmetov. Kmet vpiše vrsto kulture, ki jo bo škropil, vrsto insekticida in datum škropljenja. Podatki se v trenutku pošljejo čebelarjem, ki so registrirani v sistem, s čemer se močno zmanjša tveganje za nastanek škoda pri zdravju čebel. Hkrati aplikacija omogoča čebelarjem povezovanje s kmeti z namenom iskanja ustreznih mest za pašo čebel. Čebelarji v sistem vpišejo lokacije panjev in ob tem nastavijo, kdaj naj jih aplikacija prek elektronske pošte opozori, da se v neposredni bližini izvaja škropljenje.