Bioplastika ima velik potencial, ki ga moramo znati izkoristiti!

Bruselj, 24. september 2019 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) in vodilno evropsko združenje področju bioplastike European Bioplastics sta danes v Evropskem parlamentu organizirala delovni zajtrk na temo vloge bioplastike v krožnem gospodarstvu. Bogovič je v svojem nagovoru poudaril, da moramo danes nujno prilagoditi način pridobivanja surovin, način izdelave izdelkov, način njihove uporabe ter nenazadnje, kako jih odlagamo. »Krožno razmišljanje je ključno za ohranjanje virov, zmanjšanje emisij in še vedno zagotavljanje varnih, zdravih in tudi udobnih priložnosti,« je poudaril Bogovič in dodal, da je pri izkoriščanju potenciala bioplastike ključno povezovanje bioekonomije in krožnega gospodarstva z namenom uporabe naravnih virov, ki jih imamo v EU, ter tako tudi za drastično zmanjševanje ogljičnega odtisa.

 

 

Mariagiovanna Vetere z European Bioplastics je predstavila trende uporabe bioplastike v različnih gospodarskih sektorjih, v povezavi s skrbjo za zmanjšanje dolgoročnih emisij, kar je tudi ena izmed prioritet Evropske komisije. Predstavila je raznolikost surovin, od najbolj donosne koruze do alg in industrijskih surovin ter delo biorefinerij, s poudarkom na lokalnem razvoju.

 

Dr. Stephan Kabasci s Fraunhofer Instituta je govoril o življenjskih ciklih kompostabilnih materialov in poudaril, da je plastika še vedno glavni produkt kemijske industrije. Zavedati se moramo, da je na današnjem trgu delež bioplastike zgolj 0,6 %, od tega pa je zgolj polovica obenem tudi biorazgradljiva.

 

Primer praktične inovacijske rešitve s področja proizvodnje bioplastike je predstavila slovenska podjetnica Eva Štraser iz start up podjetja Evegreen/Bioplasticpot, ki se je dogodka udeležila na Bogovičevo povabilo. Štraserjeva je navzočim predstavila misijo Evegreena, ki industrijske partnerje poziva k uporabi bioplastičnih rešitev v primeru izdelkov za enkratno uporabo. Predstavila je konkretno stanje na trgu ter možne rešitve za posamezne aplikacije, kot so na primer nagrobne sveče in biorazgradljivi cvetlični lončki, ki po uporabi postanejo gnojilo. Plastike nikoli ne bomo mogli popolnoma nadomestiti, zato je treba pravočasno pripraviti sistem ponovne uporabe in uvesti nov sistem ločevanja bioplastike glede na posamezni tip.