Blog evropskega poslanca Franca Bogoviča iz študijskega obiska delegacije EP v Izraelu

V nadaljevanju vas vabimo k branju bloga evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) iz študijskega obiska delegacije Evropskega parlamenta v Izraelu, ki poteka te dni:

 

Del letošnjih “krompirjevih počitnic” preživljam v Izraelu, v družbi kolegov evropskih poslancev Angelika NieblerPilar del Castillo in Lambert van Nistelrooij, ki se udeležujemo študijskega obiska #EIF2Israel European Internet Forum, in sicer z namenom spoznavanja fenomena izraelskih uspehov na področju inovacij, spodbujanja zagonskih podjetij, privabljanja tujih investicij in krepitve odnosov z Evropski parlament in Evropske unije.

 

Obisk smo pričeli s srečanjem z veleposlanikom European Union in Israel nj. eksc. Emmanuelom Giaufretom, kjer smo spregovorili tako o političnih odnosih med Izraelom in EU, kot tudi o ekonomskemu in razvojnemu sodelovanju med obema partnericama. Kljub nekaterim zunanjepolitičnim nesoglasjem, EU za Izrael predstavlja največji izvozni trg, delež izvoza v EU namreč presega 40 %, poleg tega je močno tudi sodelovanje v okviru razvojnega programa Horizon2020.

 

Današnji dan se je pričel z obiskom izraelskega združenja visokotehnoloških podjetij, ki združuje preko 200 domačih in multinacionalnih visokotehnoloških podjetij ter predstavitve njihovega inovacijskega ekosistema, ki je ključen element njihove izjemno hitre preobrazbe v “silicijevo dolino” Bližnjega Vzhoda. Inovativnost in iznajdljivost, ki sta del DNK Izraelcev, sodelovanje in delitev odgovornosti med državo, akademsko in raziskovalno sfero ter podjetniki in mednarodnimi podjetji prinaša vidne rezultate, tako v ekspanziji vozlišč za zagonska podjetja, kot tudi v privlačnosti za neposredne tuje naložbe. Že prek 350 mednarodnih podjetij je tukaj odprlo svoje raziskovalno-razvojne centre, ki zaposlujejo visoko izobražen kader ter podpirajo številna zagonska podjetja. Delež za R&R v civilne namene presega 4 %  BDP, kar pripomore k temu, da se Izrael uvršča na 3. mesto na svetu po kakovosti znanstvenih inštitutov, ter da so kar 3 njihove univerze uvrščene med prvih 90. Na svetu, seveda.

 

Konkreten primer sodelovanja oziroma spodbujanja multinacionalnega podjetja z zagonskimi podjetji smo si ogledali v 61. nadstropju najvišje stavbe v Izraelu Azrieli Sarona Tower v LABS TLV. Italijansko energetsko podjetje Enel Group je l. 2016 v Tel Avivu odprlo globalni inovacijski center, njihovo inovacijsko vozlišče pa finančno podpira prek 150 zagonskih podjetij s področja digitalnih rešitev, obnovljivih virov energije, pametnih omrežij, pametne mobilnosti, idr. Ob tem, da imajo še preko 3500 zagonskih podjetij “na radarju”.  Zanimivo pri njihovem poslovnem modelu je, da ne želijo lastniško vstopati v zagonska podjetja, pač pa jih finančno podpirajo pri posameznih projektih, ki matični družbi prinašajo industrijsko korist, torej, da jim pomagajo optimizirati inovativne rešitve na posameznih področjih.

 

Še več podrobnosti o spodbujanju inovacij s strani države so nam pojasnili na Israel Innovation Authority, medresorskemu organu, ki spodbuja sodelovanje podjetij v R&R ter je tudi kontaktna točka za sodelovanje v raziskovalnemu programu Horizon2020. Z letnim proračunom okrog 400 mio EUR spodbujajo projekte z visoko stopnjo tveganja ter krepijo mednarodno razvojno sodelovanje z EU. Izpostavljena je bila tudi vloga vojske v izraelski družbi, ki pri ljudeh spodbuja iznajdljivost in inovativnost, smisel za delo v skupinah, pomaga pa jim tudi pri vzpostavljanju povezav za civilno življenje. Tudi neuspeh ni stigma, pač pa ga celo cenijo, saj to pomeni, da si si nekaj upal.

 

Naslednja postaja je bil obisk bivšega zagonskega podjetja s področja kibernetske varnosti Skycure, ki ga je pred kratkim prevzel gigant s tega področja Symantec.

 

Dan pa smo zaključili ravno ob sončnem zahodu, ki je tukaj že kmalu po 17. uri, na neformalnem sprejemu pri izraelskemu podjetju za vzpostavljanje spletnih strani in ostalih spletnih platform Wix. Tu smo se srečali še s predstavniki nekaterih drugih zagonskih podjetij, ki v Tel Avivu dejansko rastejo kot gobe po dežju. Slednjega pa v Izraelu ni veliko, zaradi česar veliko večino pitne vode pridobijo z razsoljevanjem – “preobrazbo” morske vode v sladko. Inovativno, kakopak! 😉

 

***

Povezava na fotografije: Blog evropskega poslanca Franca Bogoviča iz študijskega obiska delegacije EP v Izraelu.