Bogovič: Dobre povezave s svetom so osnova za gospodarsko rast in razvoj, ključno vlogo pri tem pa bo odigralo ljubljansko letališče

Bruselj, 27. januarja 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je včeraj na povabilo Aerodroma Ljubljana udeležil srečanja s predstavniki podjetja Fraport, ki dobro leto dni lastniško upravlja tudi največje slovensko letališče. Srečanje je potekalo v prostorih predstavništva nemške zvezne dežele Hessen v Bruslju, poleg predsednika uprave podjetja Fraport Stefana Schulta sta se ga udeležila tudi predstavnica dežele Hessen v nemški vladi in zvezna ministrica za evropske zadeve Lucia Puttrich ter predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir.

 

Poslanec Bogovič je ob robu sestanka izrazil zadovoljstvo, da je slovensko letališče dobilo zelo močnega strateškega partnerja, ki poleg četrtega največjega letališča v Evropi – Frankfurt upravlja še 8 večjih letališč po svetu, pred kratkim pa so dobili v upravljanje tudi 14 regionalnih letališč v Grčiji. “Slovenija definitivno v zadnjem desetletju ni naredila preboja na področju boljše povezljivosti in razvoja letalskega prometa, potnike pa so začela prevzemati okoliška letališča z boljšo in konkurenčnejšo ponudbo. Vemo, kako pomembne so dobre letalske povezave za uspešnost gospodarstva, še posebno turizma. In tudi zaradi pomanjkanja le-teh je Slovenija začela izgubljati vodilni strateški položaj v regiji predvsem v svojem odnosu do balkanskih držav, marsikatera multinacionalka je namreč svoj regionalni sedež že premaknila bolj proti jugu,” poudarja Bogovič, ki ocenjuje, da je širitev ponudbe, pritegnitev novih prevoznikov in rast prometa edina prava pot, ki jo lahko omogoči le kapitalsko močan lastnik. Pri tem izpostavlja primer Baltskih držav, katerih letališča navkljub primerljivemu številu prebivalstva s Slovenijo prepeljejo precej več potnikov in v zadnjih letih aktivno dodajajo nove povezave.

 

Po besedah nemških predstavnikov slovensko letališče že zdaj začenja koristiti sinergije kot del večjega sistema v času, ko panoga postaja vedno bolj zahtevna, na vrata pa trka konkurenca iz Azije in Bližnjega vzhoda. Prvi načrti tako predvidevajo konsolidacijo poslovanja in vlaganja v infrastrukturo, najprej v posodobitev sprejemnega terminala, ki bo zmanjšal čakalne dobe pri varnostnih pregledih. Lanska 10-odstotna rast prometa je dober pokazatelj, da ima letališče veliko potenciala za rast. V bližnji prihodnosti bo veliko odvisno tudi od razpleta zgodbe s prevoznikom Adrio Airways, ki je nedavno dobila novega lastnika, za katerega upajo, da bo lahko z novim poslovnim modelom ohranil večino povezav in dodal nove.

 

“Danes se slovenski državljani vedno bolj pogosto odpravljajo na pot iz sosednjih letališč, želel pa bi si, da bi se ta trend zmanjšal, in še več: s konkurenčnejšo ponudbo bi ravno brniško letališče lahko pridobilo marsikaterega potnika iz okolice. Kar pa je najpomembneje, slovenskim državljanom in gospodarstvu je treba ponuditi več povezav po konkurenčnih cenah. Kot je to povsem običajna praksa v svetu, lahko pri tem pomaga tudi država s tem, da prek svojih institucij, predvsem prek Slovenske turistične organizacije (STO), vzpostavi oz. nadgradi še aktivnejše sodelovanje z letališčem pri načrtovanju novih linij,” še zaključi Bogovič.