Bogovič na seji odbora za kmetijstvo in podeželja (AGRI) spregovoril o uspehih slovenskega čebelarstva


Bruselj, 31. 8. 2017
Na odboru EP za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) je danes potekala razprava o poročilu  o izzivih v čebelarskem sektorju EU, v kateri je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), spregovoril o slovenskem čebelarstvu  kot zgodbi o uspehu.

 

 

 

»Čebelarstvo ima v Sloveniji bogato zgodovinsko tradicijo. Slovenija je tudi ena izmed redkih držav, v katerih je vlada čebelarjem podelila koncesijo za izvajanje javne čebelarske službe. V Sloveniji imamo več kot 10.000 čebelarjev, kar nas glede na število prebivalcev uvršča na prvo mesto med vsemi evropskimi državami,« je izpostavil Bogovič in poudaril, da postaja čebelarstvo v Sloveniji vedno bolj priljubljeno med mladimi. »Iz leta v leto raste število čebelarskih krožkov, v katerih mlade navdušujejo nad čebelarstvom in pomenom čebel kot najpomembnejših opraševalcev. V Sloveniji nam je od leta 2007 do danes uspelo dvigniti porabo medu iz enega kilograma medu na leto, na 2 kilograma, prek 80 % medu pa se proda neposredno pri čebelarjih,« je pojasnil Bogovič.

 

»V okviru prizadevanj za zaščito čebel in čebelarstva ima pomembno mesto ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Slovenski čebelarji so zato leta 2010 začeli s projektom Medeni zajtrk v osnovnih šolah in vrtcih, leta 2014 pa so podali tudi pobudo za uvedbo Evropskega medenega zajtrka, ki je bila l. 2015 predstavljena tudi v Evropskem parlamentu. Še odmevnejša pa je pobuda, da 20. maj postane svetovni dan čebel, ki jo je Slovenija pri Organizaciji združenih narodov uradno vložila lani in bo po pričakovanjih potrjena še letos. Pobudo ima široko podporo prek 200 držav z vsega sveta,« je zaključil Bogovič.