Bogovič imenovan za podpredsednika skupine Evropskega parlamenta Prijatelji Srbije

 

 

Bruselj, 27. maj 2015 – V včerajšnjih pozno popoldanskih urah se je prvič v tem mandatu Evropskega parlamenta sestala neformalna skupina Prijatelji Srbije (Friends of Serbia), sestavljena iz evropskih poslancev različnih poslanskih skupin, v podporo nadaljnji širitvi EU, predvsem z vzpostavitvijo močnejših vezi z največjo državo kandidatko s področja nekdanje Jugoslavije – Srbijo. Skupina, ki ji bo predsedoval romunski poslanec iz vrst S&D Emilian Pavel, se bo osredotočila na krepitev dialoga z vladnimi predstavniki, civilno družbo, lokalnimi oblastmi in mediji, s tem pa tudi spremljala in poskušala pospešiti proces približevanja Srbije in posledično tudi drugih držav Zahodnega Balkana k Evropskim integracijam.

Evropski poslanec iz vrst EPP Franc Bogovič, sicer tudi član Delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija, je bil imenovan za podpredsednika skupine. V kratkem predstavitvenem nagovoru je poudaril, da razvojni zaostanek držav Zahodnega Balkana postaja prevelik, to območje pa je posledično politično vedno bolj nestabilno. “Ravno Srbija je trenutno z jasno pro-evropsko usmerjenostjo nosilec napredka za ta del Evrope, Evropska unija pa mora narediti več v smeri pospeševanja procesa priključitve tega področja (držav zahodnega Balkana), ki šteje glede na razsežnosti EU skromnih 20 milijonov prebivalcev, in s tem na nek način zaokroži proces širitve v Vzhodni Evropi, hkrati pa lahko stabilizira oz. normalizira odnose v celotni regiji,” je ob začetku ustanovitvenega sestanka povedal Bogovič.

 

IMG_20150526_170133

“V obdobju 2014-2020 je EU Srbiji sicer namenila 1,5 milijarde evrov razvojne predpristopne pomoči, a ob tem se moramo zavedati, da Srbija potrebuje samo za ustrezno prilagoditev okoljske infrastrukture približno 12 milijard evrov investicij. Kot primerjavo lahko pogledamo Slovenijo, po prebivalstvu skoraj štirikrat manjšo državo, ki je kot članica EU v letih 2007-2013 prejela iz skladov EU približno 3 milijarde evrov neto plačil,” pojasnjuje Bogovič, ki zato pričakuje od EU, da bo bistveno povečala predpristopno pomoč in na ta način usmerjala in spodbujala nujne strukturne reforme, ki čakajo Srbijo v prihodnjih letih.

 

Prihodnost Srbije, kot tudi ostalih držav v tej regiji, je zagotovo v EU. Trenutno je predvsem med Srbijo in EU čutiti dobro klimo in to je treba izkoristiti za odpiranje prvih pogajalskih poglavij in začeti spremljati njihov napredek. Moramo pa vzporedno tudi najti pot, kako pristopati do ljudi, do državljank in državljanov teh držav in jim jasno predstaviti, kakšne prednosti pomeni članstvo v EU, in kako lahko izkoristijo priložnosti znotraj evropskih integracij, da si izboljšajo življenjski standard”, je glavne prednostne naloge in cilje skupine Prijatelji Srbije še izpostavil Bogovič.