Bogovič: Le vprašanje časa je, kdaj bodo vse države Zahodnega Balkana postale pravnomočne članice EU

Bruselj, Ljubljana, 5. maj 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je sodeloval na peti panelni razpravi na temo: ?Zahodni Balkan: Proti Evropski prihodnosti?, ki jo je včeraj popoldne v Bruslju gostila Evropska Ljudska stranka (EPP) in na kateri so med drugim sodelovali predsednik EPP Joseph Daul, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans Gert Pöttering, bivši premier Slovaške Mikuláš Dzurinda, podpredsednica Poslanske skupine EPP (EPP Group) Sandra Kalniete in drugi strokovnjaki s področja zahodno-balkanskih odnosov in politični predstavniki iz Zahodnega Balkana. Bogovič je dejal, da je le vprašanje časa, kdaj bodo ostale države Zahodnega Balkana (Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Albanija in Makedonija) postale pravnomočne članice Evropske unije, saj gre tudi po geografski legi za notranjo regijo Evrope. ?Gospodarski razvoj je ključnega pomena pri uveljavitvi evropskih standardov, ki so eden izmed glavnih razlogov za priključitev k Evropski Uniji,? je poudaril Bogovič.

***

Na fotografiji: Evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo David McAllister (CDU/EPP), veleposlanik Republike Srbije pri EU v Bruslju Duško Lopandić in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

***

Bogovič je opozoril tudi na razlike v kohezijski politiki dodeljevanja nepovratnih sredstev, kjer bodo nove članice vključno s Slovenijo v dveh finančnih perspektivah (2007?2013 in 2014?2020) prejele v povprečju od 3.000 do 4.000 tisoč evrov v dveh finančnih perspektivah skupaj na prebivalca, medtem ko je za vse države Zahodnega Balkana, ki še niso pravnomočne članice Evropske Unije, namenjenih le približno 200 evrov kohezijskih sredstev na prebivalca za obdobje 2014-2020. ?Na področju sredstev iz naslova kohezijske politike bo morala EU postati bolj naklonjena državam Zahodnega Balkana?, je še pripomnil Bogovič.

 

Udeleženci panelne razprave so bili enotnega mnenja, da ponuja Evropska ljudska stranka (EPP)  odlično platformo za politični dialog. Strinjali so se da je vsem v interesu, da postane Balkan stabilna regija, zato je treba vse moči in politična prizadevanja usmeriti v prihodnost in ne v preteklost. Govorci so tudi izpostavili, da so države Zahodnega Balkana pokazale tudi konstruktiven pristop v primeru migrantske krize. ?Ob izpopolnjevanju ekonomskih in političnih meril, so države Zahodnega Balkana na dobri poti k priključitvi k Evropski uniji,? je Bogovič delil prepričanje svojih kolegov iz EPP.