Bogovič na Akademiji Financ: Trajnostni Evropi naproti: kako bosta zeleni in digitalni prehod oblikovala evropsko prihodnost

Ljubljana, Maribor – 20. julij 2021- Poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP) je v ponedeljek, 19. julija, sodeloval na spletnem dogodku Akademije časnika Finance z naslovom: »Trajnostni Evropi naproti: kako bosta zeleni in digitalni prehod oblikovala evropsko prihodnost«. Na dogodku, ki ga je moderiral direktor in glavni urednik Časnika Finance Peter Frankl so sodelovali tudi Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo RS, Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo, Blaž Košorok, državni sekretar, Ministrstvo za infrastrukturo RS in Luka Gabrovšek, poslovni direktor, Mastercard Slovenija.

Na dogodku so sodelujoči iskali odgovore na vprašanje, kako bosta zeleni in digitalni prehod oblikovala evropsko prihodnost ter se dotaknili vloge Slovenije pri tem. Osrednja vprašanja so bila, kako naj držimo korak s silovito dinamiko evropskih sprememb, smo digitalno-trajnostne cilje EU vzeli za svoje in jih zares razumemo? Sodelujoči so na digitalnem dogodku predstavili prelomne trenutke za evropski prehod v digitalno in nizkoogljično družbo ter priložnosti, ki jih takšen čas prinaša Sloveniji. 

Bogovič se je na omizju dotaknil več tem, uvodoma pa v okviru teme mobilnosti tudi uspeha slovenskih kolesarjev in Tadeja Pogačarja na nedeljski kolesarski dirki vseh dirk – dirki po Franciji, in čestital slovenskim kolesarjem ter izrazil upanje, da pokažejo svojo moč tudi na Olimpijskih igrah v Tokiu. »Kolesarstvo in mobilnost sta prisotna predvsem v mestih, poznamo primer Kobenhavna, kjer mobilnost na kolesih predstavlja kar 25 – 35 % vse mobilnosti na kolesih. To je zelo pomembna tema, tudi v Sloveniji, kjer imamo vedno več kolesarskih poti, tako tistih, ki so v mestu, kot tistih, ki povezujejo turistične kraje. Kolesarstvo in kolesarska mobilnost sta zato zagotovo na pohodu,« je povedal Bogovič. Pri mobilnosti je Bogovič tudi opozoril, da imamo na tem področju v Sloveniji sicer še veliko izzivov, predvsem pri mobilnosti na podeželju, mobilnosti starejših ljudi na podeželju, pri čemer pa za reševanje teh izzivov v okviru koncepta Pametnih vasi sodeluje z Zavodom Sopotniki, ki odgovarja prav na izzive mobilnosti starejših na podeželju, kjer ni urejenega javnega prevoza ali dostopnih taxi storitev. 

Na vprašanje moderatorja Petra Frankla v zvezi z dovoljenjem za gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (NEK), je Bogovič opozoril, da gre za odločitev države, da dovoli postopek umeščanja objekta v prostor in pomeni energetsko dovoljenje, ni pa še dovoljenje za jedrsko elektrarno. »Sam sem bil trinajst let župan v Krškem, bil tudi podpredsednik evropskega združenja mest, ki imajo jedrske elektrarne, in sem praktično videl vse na tem področju: od zapiranja nukleark, kjer je bilo to potrebno, do odpiranja novih, do gradnje odlagališč, predelave. Trdno sem prepričan, da je ob tem, ko imajo obnovljivi viri veliko javnostno ter politično podporo, prav jedrska energija kot nizko-ogljična energija tista, ki lahko odlično dopolni obnovljive vire in naredi energetske vire malce bolj robustne, saj obnovljivi viri energije dodatno zahtevajo celo vrsto druge infrastrukture, od baterij do različnih daljnovodov itd. Odločitev vlade podpiram, nastopil je čas za trezno, racionalno debato, sedaj imamo čas, da damo vse razloge za in proti na mizo, in se potem odločimo,« je dejal Bogovič. 

Bogovič se je v okviru koncepta Pametnih vasi v pogovoru dotaknil tudi dolgoročne vizije za podeželska območja do leta 2040, ki jo je pred kratkim predstavila Evropska komisija, ki je namenjena vprašanju, kako ohranjati življenje na vasi. Pri tem gre po njegovih poljudnih besedah predvsem za to, kako obnoviti starejše šole, da bomo imeli središča za učenje z dostopom do digitalne infrastrukture, kjer lahko ali starejši učijo starejše ali mlajši starejše tudi digitalnih veščin in bomo lahko imeli tudi ustrezne servisne storitve. Ta stik med ljudmi, interakcija in medgeneracijsko sodelovanje so postulati novih modelov, o katerih mislim, da nas je tudi covid kriza veliko naučila, podučila. Upam, da smo to razumeli in bomo upoštevali v nadaljevanju, kajti v nasprotnem primeru bomo izgubili to, česar ne smemo izgubiti: kohezivnost v družbi,«je opozoril Bogovič. Poudaril je tudi, da digitalizacija za razliko od globalizacije omogoča posamezniku, da lahko iz male enote vstopa na veliki trg. »Zato moramo narediti vse, da bomo usposobljeni, imeli digitalno infrastrukturo in si malce bolj pogumno upali igrati na tem področju,« je zaključil Bogovič. 
Celoten dogodek Akademije Finance z naslovom: »Trajnostni Evropi naproti: kako bosta zeleni in digitalni prehod oblikovala evropsko prihodnost« in pogovor, na katerem je sodeloval Bogovič, ki poteka od 58.30 minute dalje, si lahko pogledate na posnetku časnika Finance: https://www.youtube.com/watch?v=4Ts6B1AXtcM.