Bogovič na konferenci ob 25-letnici samostojne Slovenije: Slovenija: včeraj – danes – jutri

Želja in velika zagnanost ljudi povsod po Sloveniji – graditi novo državo -, se je prepletala z upanjem in vero na svetlo prihodnost naše domovine.

 

Ljubljana, 22. junija 2016 – V Grand hotelu Union je potekala konferenca ob 25-letnici samostojne Slovenije: ?Slovenija: včeraj – danes – jutri?. Dogodek so organizirali s podporo zagrebške regionalne pisarne fundacije Konrad Adenauer (KAS): Inštitut dr. Anton Korošec (INAK), Inštitut dr. Janez Evangelist Krek (IJEK) in Inštitut dr. Jože Pučnik (IJP).

Pozdravnim nagovorom s strani regionalne vodje pisarne KAS v Zagrebu dr. Michaela A. Lange, veleposlanice ZR Nemčije v RS dr. Anna Prinz ter predstavnikov vseh treh inštitutov: direktorjem INAK in podpredsednikom Slovenske ljudske stranke Primožem Jelševarjem, predsednico IJP dr. Andrejo Valič Zver in izvršnim direktorjem IJEK Jakobom Becem, je sledil pogovor z gosti ob 25-letnici samostojne Slovenije. Gosti so bili: evropski poslanec (SLS/EPP) ter nekdanji predsednik SLS in nekdanji minister Franc Bogovič, predsednik Sveta INAK in nekdanji minister dr. Andrej Umek, vodja poslanske skupine NSi ter predsednik UO IJEK mag. Matej Tonin, nekdanji vodja poslanskega kluba SKD Ignac Polajnar, brigadir Anton Krkovič in prof. dr. Matevž Tomšič. Pogovor je vodil asistent regionalne pisarne KAS Zagreb Ivan Matanović.

Gostje so ob prihajajoči 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije predstavili svoj pogled na dogajanje ob osamosvojitvi in čas po njej ter ocenjevali, kje smo danes ter se zazrli v prihodnost.

Na vprašanje: kako je videl in doživljal ?prihod prve lastovke pomladi?, je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) izpostavil: ?Ponosen sem, da smo se danes zbrali skupaj v taki sestavi v počastitev 25-letnice samostojne Slovenije. Ponosen sem, da smo danes v Unionu, kjer sem kot mlad agronom sodeloval na shodu 12. maja 1988. Zame je prav to pomenilo prvo lastovko pomladi, ko sta nas Ivan Oman in prof. dr. Franc Zagožen zvabila prav sem iz vseh koncev Slovenije in od koder smo vsi v srcu odnesli v naše domačije zavedanje, da hočemo lastno državo, državo parlamentarne demokracije, državo, ki bo spoštovala človekove pravice??.

?Zelo rad se spominjam časa plebiscita, kjer smo se vsi veselili, sadili lipe. Prav čutila se je ta medsebojna povezanost in zavednost, da hočemo spremembe. To je pripeljalo do tega, da smo enotno nastopili, se oprli agresorju in dokončali vojno v desetih dneh. Prepričan sem, da če ne bi bilo takrat takšne enotnosti med slovenskim narodom, bi vojna lahko trajala še dolgo, še veliko dlje,? je še dejal Bogovič.

Glede prihodnosti slovenske države je Bogovič izrazil prepričanje, da se moramo danes v Sloveniji znati veseliti 25-letnice samostojne države Slovenije. ?Slovenci se ne zavedamo, v kako lepem predelu sveta živimo. Mladi iz študija se vračajo na podeželje, si tu ustvarjajo svoje družine in gradijo domove tudi za bodoče rodove,? je še poudaril Bogovič, a hkrati opozoril, da na političnem delu državo slabo upravljamo. ?Tukaj vidim prioritete, kjer moramo vsi skupaj premakniti voz v smer, da bomo sodobna država v Evropski uniji,? je poudaril Bogovič.

Sodelovanje in partnerstvo znotraj Evrope je Slovencem po Bogovičevem mnenju dostikrat tuje, kar vidi kot eno ključnih ovir našega razvoja. ?Želim, da bi se učili tudi iz teh dobrih primerov, da bi znali zlesti iz te naše podalpske zaplankanosti, videti malo večji prostor, si malce več upati in da bi bolj samozavestno osvajali evropski prostor,? je še svoj pogled na priložnosti predstavil Bogovič, ki je prepričan, da če si upaš in veš kaj hočeš, potem lahko znotraj EU marsikaj dosežeš.

 

Slovenski gospodarstveniki po njegovih besedah dokazujejo, da se to da. “Državo je treba le boljše upravljati in voditi, in verjamem, da bomo potem dosegli državo, za katero smo se borili in zanjo nekateri dali tudi življenje. Vse dobro naši Sloveniji želim,? je svojo razpravo ob 25. letnici Slovenije na konferenci zaključil Bogovič.

 

Foto galerija: Konferenca ob 25-letnici samostojne Slovenije: ?Slovenija: včeraj – danes – jutri?