Bogovič na konferenci Razvojne možnosti podeželja iz perspektive socialne ekonomije na sejmu v Komendi

“Posebnost socialnega podjetništva je zavedanje, da živimo v družbi, kjer moramo drug drugega spoštovati, saj imamo vsi isto pravico, da vidimo sonce in da hodimo po tej zemlji.”

 

Komenda, 8. april 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je kot soorganizator Konference RAZVOJNE MOŽNOSTI PODEŽELJA IZ PERSPEKTIVE SOCIALNE EKONOMIJE uvodoma izrazil veselje, da so se vabilu odzvali vsi tisti, ki pokrivajo področje socialne ekonomije.

 

Izpostavil je državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade – g.Tadeja Slapnika, predstavnico Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – ga. Janjo Kokolj Prošek,  predstavnico Ministrstva RS za gospodarstvo – mag.  Neno Dokuzov, predstavnico Zadružne zveze Slovenije – Anito Jakuš, predstavnika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije g. Antona Jagodica in ga. Darjo Pipan ter župane in vse ostale udeležence okrogle mize, ki v praksi izvajajo in podpirajo socialno podjetništvo.

 

?Verjamem, da bomo znali potegniti najbolje iz strokovne javnosti in skupaj s praktiki, ki so danes zbrani, izmenjati izkušnje: da bomo šli bogatejši v domača okolja, kjer bomo kaj dobrega naredili za razcvet družbe in socialne ekonomije,? je uvodoma Bogovič izrazil svoje prepričanje o namenu in cilju konference. Socialna kohezija po mnenju Bogoviča pomeni velik problem današnjega časa, zato je naša naloga poiskati priložnost za tiste, ki so na našem krutem trgu dela v slabšem položaju.

 

Bogovič je obiskovalcem položil na srce, da je podeželje tisto, od koder izhajamo: ?Primer Zavoda GRUNT je dober zgled razvijanja možnosti socialne ekonomije na podeželju, še zlasti če najdejo posluh z župani ? z lokalnimi skupnostmi.? Kmetija Zadrlgal, kjer poteka dejavnost Zavoda Grunt, je po mnenju Bogoviča praktičen primer, kaj socialno podjetništvo je: ?Gospodar na kmetiji, ki vidi kakšno leto naprej, ugotovi, da lahko na kmetiji, na zemlji, v predelavi kmetijskih produktov ustvarja delovna mesta za ljudi, ki imajo sicer zelo velike težave  z zaposlitvijo ? za invalide.  S tem se naredi novo priložnost, ko združimo obstoječe ukrepe invalidske politike in socialne ekonomije.?

Bogovič je tudi poudaril, da za uspešno razvijanje socialne ekonomije v Sloveniji in vzpostavljanje dobrih socialnih podjetij tudi na podeželju nujno potrebujemo dober zakonodajni okvir, okolje, v katero takšne vsebine lahko umestimo, finančno okolje, ki to popre, ki to razume,predvsem pa potrebujemo zavedanje v družbi o tem, kako smo eden od drugega odvisni, kako en drugega potrebujemo in delujemo po reku: takrat ko nekaj dajemo, največ dobimo.

 

Bogovič vidi posebnost socialnega podjetništva v tem, da ta ne stremi za dobičkom, da ga ne vodijo stvari, ki so vezane s pohlepom, ampak zavedanje, da živimo v družbi, kjer moramo drug drugega spoštovati in imamo isto pravico, da vidimo sonce in da hodimo po tej zemlji.

 

Bogovič je izrazil čestitke organizatorjem Spomladanskega sejma Komenda 2016, še posebej pobudniku g. Lahu in njegovi ekipi.

V razpravo so se vključevali  dr. Jože Podgoršek, varuh odnosov v prehranski verigi, predstavnika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Anton Jagodic in Darja Pipan, župan občine Slovenske Konjice Miran GorinšekIgor Hrovatič, predstavnik šolskega centra Grm in številni drugi.

Predstavljena sta bila tudi primera dobrih praks Zavoda GRUNT in Društva Florijan.

 

Celotno konferenco si lahko ogledate na povezavi: https://livestream.com/zivo/RAZVOJ-PODEZELJA (Posnetek se prične pri 20 minuti).

Galerijo slik najdete na e-povezavi: Konferenca, Komenda, 8. 4. 2016

 

 

 

 

Gradiva:

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) prilaga študijo EPRS v zvezi s socialnim podjetništvom, kjer so zbrani podatki o socialni ekonomiji v EU, ki zajemajo pregled, zakonodajo, študije na temo socialne ekonomije?. Študija je opremljena s koristnimi povezavami na spletna mesta, kjer najdete še dodatne koristne informacije. Gradivo najdete na e-povezavi: SOCIALNA EKONOMIJA V EU.

Peter Svetina, specialni pedagog in strokovnjak s področja socialne ekonomije, usposabljanja in zaposlovanja invalidov, Zavod GRUNT je predstavil v predstavitvi na e-povezavi: PRIMER DOBRE PRAKSE IN DEJAVNOSTI ZAVODA GRUNT NA KMETIJI ZADRGA. Peter Svetina je tudi vodil in usmerjal razpravo na konferenci.

Med predstavniki državnih institucij in Vlade RS je Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud ter socialno podjetništvo, je zbranim predstavil OKVIR AKTIVNOSTI, KI JIH NAČRTUJE VLADA V NASLEDNJIH LETIH ZA VZPOSTAVITEV IN DELOVANJE SOCIALNIH PODJETIJ. Na e-povezavi se nahaja njegova predstavitve.

Mag. Nena Dokuzov, ki vodi sektor za socialno podjetništvo pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je podrobneje predstavila ukrepe in področja podpore. Gradivo PODPORNI PROGRAMI SPODBUJANJA SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA.