Bogovič na okrogli mizi “Kako uspešno črpati evropska sredstva# na konferenci Zlati kamen 2016

Ljubljana, 23. marec 2016 – Evropski poslanec in Član Odbora za regionalni razvoj (REGI) Franc Bogovič (SLS/EPP) se je udeležil konference Zlati kamen 2016 – 10. Dnevi občin in srečanje županov, ki je potekalo v prostorih Festivalne dvorane v Ljubljani. Skupaj s sogovorniki: doc. dr. Draškom Veselinovičem, predsednikom uprave SGRZ v Bruslju, Petrom Misjo, županom Občine Podčetrtek, in Matejem Dolinarjem, direktorjem družbe Stratos svetovanje, so na okrogli mizi z naslovom: “Kako uspešno črpati evropska sredstva” razpravljali in podali odgovore sodelujočim predstavnikom občin in županom o konkretnih rešitvah in primerih dobrih praks, ki so ključnega pomena za enakomeren razvoj lokalnih skupnosti in Slovenije. Razpravo je vodila nekdanja državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (MGRT) in direktorica RIC Bistrica Monika Kirbiš Rojs.

Bogovič je v svojem nagovoru poudaril, da pogreša več Slovencev v Bruslju, saj ne bo Bruselj prišel v Slovenijo, marveč moramo mi v Bruselj. Izpostavil je da je pred občinami velik izziv pri črpanju kohezijskih sredstev in da morajo sedaj premisliti o ustrezni finančni infrastrukturi za zagotovitev novih delovnih mest v prihodnje. Izpostavil je ključno prednost pri povezovanju medobčinskih projektov in graditev infrastrukture, ki bo zapolnila določeno specializirano dejavnost. V prihodnje bomo potrebovali jasno usmeritev za razvoj na državni ravni.

 

Letošnje 10. srečanje županov in občin je bilo namenjeno iskanju trajnostnih rešitev in priložnosti pridobivanja evropskih sredstev. V ta namen sta bili organizirani dve osrednji razpravi. Tradicionalno se je predstavilo primere dobrih praks na področju razvoja lokalne samouprave iz Slovenije in tujine. Letos se je od tujih krajev predstavljajo baskovsko mesto San Sebastian, ki ni znano samo po izredno uspešnem trajnostnem razvoju, temveč tudi po izvrstni gastronomiji. Umešča se v sam svetovni vrh po številu restavracij z Michelinovo zvezdico.

 

Po začetni predstavitvi uspešno zaključenih projektov, izpeljanih z subvencijo evropskih sredstev na področju občin, so bili govorci okrogle mize enotni, da se v Sloveniji vsekakor premalo izkorišča ponujene priložnosti, ki jih ponuja Evropska skupnost. Poudarili so, da se občine in podjetja sicer uspešno prijavljajo na razpise, a se zalomi v kasnejši fazi v izpeljavi projekta, ko je treba v določenem časovnem razponu projekt tudi zaključiti.