Bogovič na plenarnem zasedanju v Strasbourgu: Pred nami so še številni okoljski izzivi

 Strasbourg, 16. april 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v okviru obravnavanja izvajanja okoljskega akcijskega programa in razprave o napredku pri zmanjševanju toplogrednih plinov izpostavil, da je na tem področju sicer že možno videti in zaznati določene napredke, vendar so pred nami še številni izzivi. Poudaril je, da se Evropa zelo hitro spreminja in tudi na področju okoljskih parametrov marsikje dosega napredek, a veliko dela nas še čaka, predvsem na področju zraka, vode in živil.

 

Pri tem je izrecno izpostavil, da nas veliki izzivi čakajo tudi v okviru kmetijske politike, kjer glavno vprašanje ostaja, kako pridelati zadosti hrane in prehraniti vedno več ljudi. Zlasti to področje bi bilo torej treba izpostaviti tudi v bodoči skupni kmetijski politiki ter si prizadevati za pospešitev pametnega in preciznega kmetijstva z večjo učinkovitostjo, manjšo rabo pripravkov in zagotovljeno večjo sledljivostjo izdelkov. Bogovič je poudaril, da je tukaj zlasti pomembno bio-gospodarstvo, novi produkti, ki bodo nadomestili fosilna goriva in biodiverziteta. Še posebej je izpostavil tudi praznovanje prvega Svetovnega dneva čebel, ki bo 20. maja letos v Sloveniji, kar je hkrati tako indikator stanja in vloge čebel, kot tudi okolja samega.

 

Bogovič je v razpravi o problematiki zmanjšanja toplogrednih plinov in izpolnjevanju zavez iz pariškega podnebnega sporazuma poudaril, da podpira zakonodajna prizadevanja na tem področju, ki gredo v pravo smer v kontekstu prizadevanja v boju proti klimatskim spremembam. Izrecno je poudaril še  pomen ohranjanja lesa kot vira, ki na eni strani zagotavlja ponor toplogrednih plinov, po drugi strani pa še vedno omogoča trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Les se torej lahko uporablja kot kakovosten vir za gradbene materiale, kar preprečuje uporabo številnih drugih materialov, pri izdelavi katerih nastajajo toplogredni plini, po drugi strani pa se lesna masa uporablja tudi v bio-gospodarstvu. »Nadalje odpadni les igra izredno pomembno vlogo tudi na področju ogrevanja«, je še nadaljeval Bogovič in zaključil, da imajo zato sprejete uredbe na tem področju njegovo podporo, pri čemer sicer upa, da jih bo v nadaljevanju mogoče še dodatno nadgraditi in izpopolniti.

 

 

Povezavi do razprav se nahajajo na spodnjih povezavah:

 

Toplogredni plini: https://youtu.be/5k6qNFkAPw8

 

Izvajanje sedmega okoljskega akcijskega programa: https://youtu.be/er61JwN17HU