Bogovič na razpravi »Stanje v Uniji – Ima EU prave prioritete?«

Strasbourg, 16. september 2021 – Poslanec SLS v Evropskem parlamentu Franc Bogovič se je udeležil včerajšnje razprave z naslovom Stanje v Uniji: Ima EU prave prioritete?, ki sta jo organizirali pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo – STA. Na razpravi je z ostalimi evropskimiposlanci iz Slovenije: Romano Tomc (EPP), Tanjo Fajon (S&D) in Klemnom Grošljem (Renew) ter  področnima strokovnjakoma dr. Matejem Avbljem, pravnikom in rektorjem Nove Univerze in dr. Markom Lovcem, politologom in raziskovalcem na Centru za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede spregovoril o sklepih govora predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je na septembrskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu spregovorila o stanju v EU in predstavila dosežke, cilje in prioritete Komisije.

Predsednica Komisije je v letošnjem govoru o stanju v Evropski uniji izpostavila več izzivov, ki sedemindvajseterico čakajo v prihodnjem letu. V njem se je osredotočila predvsem na trenutno pandemijo ter na ukrepe, ki jih je EU sprejela za upočasnitev širjenja virusa ter prihodnje načrte za pospeševanje cepljenja. 

Beseda je zatem stekla tudi o podnebnih spremembah, ki se jih je v razpravi dotaknil tudi poslanec Bogovič. Poudaril je, da je Von der Leynova realistično ocenila, da je EU na področju boja proti podnebnim spremembam močno odvisna od drugih igralcev v mednarodni skupnosti. “Jasne korake v zeleno smer moramo pričakovati tudi od ZDA in drugih svetovnih igralcev, saj EU ne zmore sama,” je opozoril Bogovič. Glede zakonodajnega predloga Pripravljeni na 55 (ang.: Fit for 55) je poudaril, da bo pri tem pomembno, kako bo EU uspelo prepričati druge igralce, da ji bodo sledili.

V okviru razprave se je poslanec Bogovič dotaknil tudi tematik kibernetske varnosti, umetne inteligence in širitvene politike EU na Zahodni Balkan, ki so med ključnimi področji slovenskega predsedovanja. Izpostavil je, da na področju Zahodnega Balkana zaenkrat ni pričakovati hitrih premikov. V nadaljevanju razprave je Bogovič izrazil ponos nad uspehom EU na področju zdravja in solidarnosti. EU se je po njegovem prepričanju v letošnjem letu izkazala kot regija, ki je uspela zagotoviti dovolj cepiva vsem državam članicam, doseči več kot 70 – odstotno precepljenost, postati vodilna v proizvodnji cepiva, hkrati pa velik delež odmerkov cepiva deliti tudi z ostalim svetom. Kljub številnim uspehom pa je dejstvo, da je pandemija v EU pustila globoke rane in močno vplivala na gospodarstvo. Poslanec se je zato strinjal s poudarkom predsednice Komisije, da je treba biti previden pri ocenah, da je EU že izšla iz gospodarske krize po Covidu-19. “Treba se je zavedati, da se je EU v letošnjem letu prvič zadolžila za 360 milijard, kar je za več kot dva proračuna. Ta denar bo treba vrniti in nazaj napolniti evropsko blagajno, za kar države članice potrebujejo prav to, kar je predsednica Komisije včeraj  večkrat poudarila – da se kot Evropejci odločimo, da bomo stopili skupaj, saj lahko le tako dosežemo velike uspehe na področju številnih izzivov, s katerimi se soočamo.