Bogovič o vloženem predlogu za sprejem Deklaracije Evropskega parlamenta o Evropskem medenem zajtrku in Svetovnem dnevu čebel

 

Lukovica, 8. april 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na današnji novinarski konferenci na temo: “Projekt Evropski medeni zajtrk postaja resničnost – aktivnosti se nadaljujejo tudi v Evropskem parlamentu,” ki je potekala v prostorih Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), in na kateri so sodelovali tudi evropski poslanec Alojz Peterle (NSi/EPP), predsednik ČZS Boštjan Noč in državna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS mag. Tanja Strniša, povedal, da sta projekta Evropski medeni zajtrk in pobuda za razglasitev Svetovnega dneva čebel prva projekta, ki sta lani povezala vseh osem slovenskih evropskih poslancev, ki so skupaj gostili dva avtobusa slovenskih čebelarjev in predstavili projekta na Odboru EP za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI). Bogovič je tudi izpostavil, da slovenski evropski poslanci sedaj nadaljujejo aktivnosti v obliki pripravljenega predloga za sprejem Deklaracije Evropskega parlamenta o Evropskem medenem zajtrku in Svetovnem dnevu čebel, prvo-podpisnikov evropskih poslancev Franca Bogoviča, Alojza Peterleta in Patricije Šulin.

 

“Obisk in predstavitve projektov so zelo pozitivno odmevali v Evropskem parlamentu in dobili smo številna priznanja in pohvale,” je odziv evropske javnosti predstavil Bogovič in izrazil veselje, da se tako kot v Sloveniji tudi drugje širi zavedanje o pomenu čebelarstva ter sobivanja med kmetijstvom in čebelarstvom, ki ima izjemen pomen za trajnostni razvoj, bio raznovrstnostjo, opraševanje in s tem za celotno kmetijstvo.

 

Slovenski evropski poslanci po Bogovičevih besedah nadaljujejo začeto delo glede slovenske pobude za Evropski medeni zajtrk in Svetovni dan čebel. “Pripravili smo pisno deklaracijo, ki gre 11. aprila 2016 v zbiranje podpisov v Evropskem parlamentu. Po poslovniku je treba za vložitev deklaracije zbrati najprej deset podpisov, dobili smo pa 44 podpisov iz šestih političnih skupin od osmih v EP,” je povedal Bogovič in pojasnil, da so že med prvimi sopodpisniki deklaracije vplivni evropski poslanci s področja okolja in kmetijstva. “Smo pa pred zahtevno nalogo, da v treh mesecih zberemo več kot polovico podpisov vseh poslancev Evropskega parlamenta. Namreč, le dve ali tri deklaracije se letno prebijejo skozi ta poslovniški postopek,” je okoliščine zahtevnega postopka za sprejem predlagane deklaracije o slovenskih pobudah za Evropski medeni zajtrk in Svetovni dan čebel pojasnil Bogovič.

 

Sama vsebina predloga deklaracije je po Bogovičevih besedah precej jedrnata, saj imajo ti dokumenti prostorsko omejitev. Z njo se Svet EU in Evropsko komisijo poziva k razmisleku o spodbujanju pobude za evropski medeni zajtrk in tudi k njuni podpori prizadevanjem za razglasitev svetovnega dneva čebel, s čimer bi javnost ozaveščali, da je treba čebele obvarovati za ohranitev življenja na Zemlji. “Z zbranim zadostnim številom podpisov evropskih poslancev bomo torej lahko zelo jasno povedali, da celotni Evropski parlament podpira ta dva projekta, in s tem dali tudi nalogo Evropski komisiji in Svetu EU, da sledita volji evropskih poslancev, ki so bili izvoljeni neposredno s strani ljudi, Evropejk in Evropejcev,” je še dejal Bogovič.

 

DSC_4120

 

“Naslednji pomemben korak v letošnjem letu je zaključek podporne sheme za mleko in sadje, in v katero sodi tudi med. V šolskih shemah se na tej osnovi tako poleg sadja in mleka sedaj pojavljajo tudi tradicionalne jedi, v okviru katerih je prav posebej izpostavljen tudi med,” je še o tem, kako je med pridobil na veljavi tudi v tej shemi, povedal Bogovič.

 

Bogovič se je dotaknil tudi prihajajočega Čebeljega tedna v Evropskem parlamentu, ki bo potekal od 13. do 17. junija 2016. “V tej tako imenovani čebelarski vasi bodo sodelovali tudi ambasadorji iz Slovenije – predstavniki Čebelarske zveze Slovenije. Verjamem, da bo to ponovna priložnost, da se oba projekta izpostavi in pridobi podpornike ter prijatelje, ki bodo tudi sami promovirali ta dva projekta. Med podpornike na tem dogodku uvrščam evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana, izvršnega direktorja okoljskega programa Združenih narodov (UNEP) Achima Steinerja, predsednika svetovne čebelarske organizacije Apimondia Phillipa McCabe-ja, generalnega sekretarja Svetovne organizacije kmetov Gastona Franca, ki je kot bivši evropski poslanec začel s tem projektom, in častnega pokrovitelja dogodka princa Alberta iz Monaka,” je še dejal Bogovič in izrazil pričakovanje, da bo dogodek odmeven, hkrati pa tudi, da bo vse kmetijstvo v celoti podprlo pobudi Slovenije za Evropski medeni zajtrk in Svetovni dan čebel.

 

Predlog  deklaracije je dostopen tu:

 

V slovenskem jeziku:

Predlog Deklaracije Deklaracije Evropskega parlamenta o Evropskem medenem zajtrku in Svetovnem dnevu čebel

 

V angleškem jeziku:

Written Declaration on the European Honey Breakfast and World Bee Day