Bogovič o zaslišanju ustanovitelja Facebook-a Marka Zuckerberga v Evropskem parlamentu

Bruselj, 22. maj 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v zvezi z današnjim zaslišanjem ustanovitelja spletnega družbenega omrežja Facebook Marka odzval Zuckerberga v Evropskem parlamentu izrazil zadovoljstvo, da je prišel v parlament odgovoriti na vprašanja evropskih poslancev v zvezi z afero, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke približno 50 milijonov njegovih uporabnikov za prirejanje osebnih sporočil v politične namene in ker niso storili dovolj za preprečitev zlorabe osebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja.

 

Celotna izjava evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP):

 

»V zvezi z današnjim zaslišanjem ustanovitelja spletnega družbenega omrežja Facebook Marka Zuckerberga v Evropskem parlamentu izražam zadovoljstvo, da je prišel v parlament odgovoriti na naša vprašanja. Glede na to, da ima EU celo več uporabnikov tega omrežja kot jih ima ZDA, je ta poteza edina pravilna, hkrati pa kaže na to, da obstaja tudi z njegove strani pripravljenost na spremembe. V preteklosti so bili zbrani dokazi, da je vodstvo Facebooka vedelo za politične manipulacije prek njihovega omrežja, kot tudi za zlorabo osebnih podatkov uporabnikov. To se ne sme več ponoviti in odgovorni v Facebooku se morajo zavedati, da bo naslednja taka napaka imela veliko težje posledice.

 

Stvar je sicer po mojem mnenju preprosta, seveda če bomo le zmogli biti znotraj EU enotni in odločni. Facebook se bo moral odločiti, ali bo v celoti spoštoval evropsko zakonodajo glede varovanja osebnih podatkov ali pa se bo soočil z ogromnimi kaznimi, katere dolgoročno ne bodo vzdržne za njegovo poslovanje v EU. Vsi se zavedamo, da je glavni vir prihodkov te platforme prodaja oglasnega prostora. Tega ne moremo prepovedati, lahko pa zahtevamo, da uporabnik v vsakem primeru ve, kdaj gre za naročeno kampanjo, kdo jo je naročil in kakšen doseg ima ter za kakšno finančno vsoto. Le tako lahko preprečimo manipulacije z lažnimi novicami, ki po zadnjih ugotovitvah že vplivajo tudi na volilne izide v nekaterih državah, kar je zelo močna grožnja demokraciji. To je nedopustno in proti temu se moramo kot Evropska unija boriti z vsemi močmi.

 

Gospod Zuckerberg sicer ni odgovoril na vsa vprašanja evropskih poslancev, do nekaterih stvari se tudi ni opredelil in je obljubil pisne odgovore naknadno. Toda vsaj načelno je zagotovil spoštovanje zakonodaje in več transparentnosti. Evropske institucije morajo biti zelo aktivne pri spremljanju, kako se bodo te pobude prelile v prakso, saj so naši standardi na tem področju bistveno višji kot v ZDA. V kolikor Facebooku to ne bo uspelo izpeljati, upam da se bo EU pridružila gibanju, ki zahteva “razbitje” Facebook-ovega monopola na način, da bo moral svojo dejavnost razdeliti na več področji oz. na samostojne enote. To vidim kot edino rešitev v primeru nadaljevanja kršitev. Imeli smo priložnost videti, kako velike posledice imajo manipulacije s strani takšnega tehnološkega giganta, zato moramo zaščititi naše državljane pred zlorabami, zaščititi pa moramo tudi evropsko demokracijo!«