Bogovič ob izvolitvi Junckerja za predsednika Evropske komisije: Upam, da bo novoizvoljeni slovenski parlament imel toliko modrosti kot evropski

Ljubljana, 16. julij 2014 ? V Evropskem parlamentu, katerega član je tudi predsednik SLS Franc Bogovič, je včeraj potekala razprava o imenovanju Jean-Clauda Junckerja za novega predsednika Evropske komisije. Evropski parlament je tako prvič v zgodovini svojega obstoja izvolil predsednika Evropske komisije ob upoštevanju rezultatov volitev v Evropski parlament. Juncker je bil namreč kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije v kampanji za volitve v Evropski parlament.

V nagovoru je kandidat za predsednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil svoj načrt za delovna mesta, rast, pravičnost in demokratične spremembe. Izpostavil je 10 vsebinskih področij, ki po njegovem mnenju vodijo Evropo na pot svetlejše prihodnosti. Ta področja so:

  • nova spodbuda za delovna mesta, rast in naložbe;
  • povezan digitalni enotni trg;
  • odporna energetska unija z v prihodnost usmerjeno politiko podnebnih sprememb;
  • bolj povezan in pravičnejši notranji trg z okrepljeno industrijsko bazo;
  • bolj poglobljena in pravičnejša ekonomska in monetarna unija;
  • razumen in uravnotežen prostotrgovinski sporazum z ZDA;
  • področja pravosodja in temeljnih pravic, zasnovana na medsebojnem zaupanju;
  • smer nove migracijske politike;
  • močnejši svetovni igralec;
  • unija demokratičnih sprememb.

 

Evropski poslanec iz vrst Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič je ob izvolitvi Jean-Clauda Junckerja za predsednika Evropske komisije povedal: ?V EPP in tudi sam osebno zelo podpiram Jean-Clauda Junckerja, dolgoletnega luksemburškega predsednika vlade in vodjo evroskupine, predanega evropskemu projektu in prijatelja malih držav ter državnika z veliko začetnico. Veseli me to, da sta dve največji politični skupini v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka in Zavezništvo socialistov in demokratov, dosegli dogovor in se odločili podpreti osebo, ki je garant za stabilno Evropo. Evropo, ki prisega na reformno politiko, izključno iz katere izhajajo gospodarska rast in nova delovna mesta.

Upam le, da bo tudi novoizvoljeni slovenski parlament imel toliko modrosti kot evropski. ?

Juncker je sicer v nagovoru kot svojo ključno nalogo izpostavil obnovitev ?porušenih mostov v Evropi, ki so nastali po krizi? ter hkrati obnovo zaupanja evropskih državljanov v Evropo.

V zvezi s povečanjem konkurenčnosti EU v primerjavi s preostalim svetom namerava Juncker v prihodnjih treh mesecih predstaviti sveženj ukrepov za delovna mesta, rast in naložbe, ki bo temeljil na javnih in zasebnih investicijah v višini 300 milijard evrov v naslednjih treh letih. V zvezi s tem je še izpostavil, da delovna mesta ustvarjajo predvsem podjetja, ne pa vlade ali institucije EU, a vendar ocenjuje, da je doseganje rasti mogoče z boljšo izkoriščenostjo skupnega proračuna EU in Evropske investicijske banke. ?Vlaganja, investicije so najboljši zavezniki brezposelnih v Evropi,? je še poudaril.

Dejal je, da je nujno treba izpeljati konkretne ukrepe in se manj ukvarjati z ideologijo ter ne a priori kritizirati v Bruslju skupaj sprejetih odločitev. Poudaril je tudi, da je pristaš socialno-tržnega gospodarstva, ki temelji na socialnem dialogu. ?Bom predsednik socialnega dialoga!?, je dejal Juncker, ki se zaveda potrebe po ponovni industrializaciji Evrope in napoveduje povečanje deleža industrije v BDP EU z današnjih 16 % na 20 % do leta 2020.

V zvezi s svojo vlogo pri reševanju evrske krize je Juncker v prispodobi dejal, da ?smo popravljali goreče letalo v zraku, pri tem pa smo delali tudi napake?. A vendar je poudaril, da so naredili vse, da je Grčija ostala članica evroobmočja ter da je Evro obstal. Vlogo Trojke ocenjuje za ustrezno, a vendarle meni, da mora biti ta v prihodnje bolj parlamentarna, vsak program pomoči pa mora biti narejen na osnovi dobre analize posledic za ljudi. Opozoril pa je, da ne moremo trošiti denarja, ki ga nimamo. ?Skupna valuta varuje Evropo,? je dejal Juncker.

Energetsko politiko Evrope želi Juncker preoblikovati v novo evropsko energetsko unijo, ki mora po njegovem postati svetovna sila na področju energije iz obnovljivih virov. Vendar bo to možno le s hkratnim povečanjem učinkovitosti rabe energije.

Poleg navedenega je Juncker izpostavil še trdno zastopanje interesov evropskega gospodarstva ter njenih državljank in državljanov pri pogajanjih glede prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA. Kot pomembno pa je izpostavil tudi problematiko migracij, kateri je po njegovem treba nameniti več pozornosti.

Za konec je Jean-Claude Juncker povedal še, da je Evropska unija garant miru v Evropi ter da ne sme biti razlik med novimi in starimi članicami. Želi si Evrope, ki bo zazrta v prihodnost in bo predstavljala zgled za druge. ?Postavimo velike cilje za Evropo in svet?, je zaključil.