Bogovič ob začetku junijskega zasedanja Evropskega parlamenta kritičen do Fajonove, ki slovenski notranjepolitični spor preveč posiljeno seli v Evropski parlament

Strasbourg, Bruselj, Ljubljana, 7. junij 2021 – Danes se začenja prvo junijsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, ki bo po dolgem času spet potekalo v Strasbourgu ter hkrati tudi hibridno oz. na daljavo. Osrednje teme zasedanja bodo: EU digitalno covid potrdilo, strategija EU o biotski raznovrstnosti do leta 2030, stanje pravne države v EU, razmere v Belorusiji in razglasitev letošnje evropske filmske nagrade občinstva LUX.

 

Na spletni kavi z evropskimi poslanci, ki jo pred vsakim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta organizira Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, so poslanci Franc Bogovič (SLS/EPP), Milan Zver (SDS/EPP) in Tanja Fajon (SD/S&D) konec minulega tedna govorili o načinu dela v Evropskem parlamentu v času Covid-19 krize in o zaostrenih epidemioloških razmerah, uvedbi EU digitalnega Covid-19 potrdila, pravni državi, zunanjepolitičnem delovanju EU, pa tudi o slovenskih notranjepolitičnih temah, kot je imenovanje evropskih delegiranih tožilcev na Evropsko javno tožilstvo.

 

Bogovič je uvodoma povedal, da je delo evropskega poslanca na daljavo potekalo v redu in da je imel celo več digitalnih dogodkov na dan, kot jih je prej lahko imel v fizični obliki v živo, saj se je le preklapljal iz spletnega dogodka na spletni dogodek, brez logistike potovanja itd. Vendar pa je Bogovič precej pogrešal fizične stike, saj se kot poslanec ali v vlogi poročevalca v senci za določena parlamentarna poročila marsikaj veliko lažje dogovori in uredi na fizičnih srečanjih, kot pa prek digitalnih kontaktov. Nauk Covid krize za Evropski parlament je po njegovem tudi ta, da bo tudi v prihodnje, ko bodo zdravstvene razmere spet normalnejše, vendarle obveljalo tudi za evropske poslance, da bo kakšen teden na mesec z manj potovanji in da bo to tudi prispevek k bolj zeleni Evropi v prihodnje.

 

Glede Digitalnega Covid-19 potrdila je Bogovič poudaril, da je velika poenotenost med evropskimi poslanci, da takšno potrdilo v EU potrebujemo in da so bili odpravljeni pomisleki glede varstva podatkov pri tem. Pojasnil je svojo praktično potovalno izkušnjo, ko je potoval v Bruselj in iz Bruslja nazaj prek Dunaja in Zagreba, ves čas delal PCR teste, pa še vedno so ga kar 20 minut zadrževali na okencu letališča na Dunaju, čeprav je bil v tranzitu, da so vse to preverili. »To je časovno zamudno in pričakujem, da bodo tovrstni zapleti za potovanja v EU čez poletje rešeni,” je dejal Bogovič.

 

Na novinarsko vprašanje o tem, da je politična skupina S&D poskušala uvrstiti razpravo o stanju vladavine prava v Sloveniji na dnevni red tokratnega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, je Bogovič ocenil, da gre še naprej za izvažanje neproduktivnega slovenskega notranjepolitičnega boja v EU. Ko je Bogovič govoril s predsednikom Politične skupine EPP Group Manfredom Webrom, je ta tudi pojasnil, da niso Socialisti  – Politična skupina S&D tisti, ki bi želeli temo Slovenije na agendi, pač pa le slovenska delegacija SD potiska temo Slovenije naprej. »Tanja oprosti, na tem primeru ne morem reči drugega, kot to, da selite ta naš notranje politični boj v Evropski parlament. In v času, ko se ukvarjamo s tem, kako bomo predsedovali, kako bomo vodili konferenco o prihodnosti Evrope, kako bo Slovenija dala pospešek približevanju Zahodnega Balkana k EU, z raznoraznimi manevri krnite ugled vlade in s tem cele Slovenije. Sam nisem med tistimi, ki bi se bianco strinjal z vsemi potezami vlade in jih zagovarjal, a mislim, da se gre v tem primeru predaleč,« je dejal Bogovič in poudaril, da je na konferenci predsednikov političnih skupin v Evropskem parlamentu prevladal razum in Slovenija tako ne bo posebej obravnavana, temveč bo na drugi junijski seji točka, pri kateri bo podan pregled pri potrjevanju evropskih tožilcev za vse države, ne zgolj za Slovenijo.

»Zato je to mrcvarjenje odveč in škodi Sloveniji,« je bil odločen Bogovič, ki političnega boja za vsako ceno in v škodo Slovenije ne razume.

 

Glede delitve evropskega denarja in korupcije na tem področju – je treba narediti še marsikaj, je poudaril Bogovič ter spomnil na primer češkega premiera Andreja Babiša, ki prihaja iz skupine evropskih liberalcev, katerega konglomerat njegovih podjetij naj bi lani prejel 40 mio EU sredstev. »To je treba enostavno prekiniti, sicer se bodo za ta sredstva iz evropske skupne kmetijske politike davkoplačevalci upravičeno spraševali, kako in zakaj je to možno. Tem stvarem je treba gledati pod prste in črpanje EU sredstev mora biti pod drobnogledom,« je glede vladavine prava sicer še omenil Bogovič.

 

 

Glede razmer v Belorusiji je Bogovič dejal, da ima parlament enotno stališče in je enotno obsodil vsa zadnja dogajanja, kot je bilo npr. tudi letalsko piratstvo, vprašal pa se je, če ima EU s svojo mehko močjo res kakšne učinkovite ukrepe proti takšnim diktatorjem, kot je Lukašenko. »Govorili smo s Svetlano Tihanovsko (protikandidatko Aleksandru Lukašenku na predsedniških volitvah 2020 in simbolom beloruskega upora), ki nam je iz prve roke pojasnila razmere. EU ne sme pustiti beloruske opozicije same v tem primeru,« je ob zaključku pogovora še povedal Bogovič.

 

Celoten pogovor z evropskimi poslanci pred prvim junijskim zasedanjem v video posnetku: