Bogovič s štirimi predlogi ukrepanja EU v primeru begunsko ? migrantske krize

Ob reševanju begunsko ? migrantske krize moramo imeti pred očmi tudi državljane evropskih držav, še posebej v državah, ki se soočajo z gospodarskimi problemi, brezposelnostjo in revščino

 

Strasbourg, 6. oktober 2015 ? ?Evropi ni potrebno, da prevzame odgovornost in krivdo za begunski problem. Evropa ni povzročila te krize, Evropa je danes del rešitve,? je danes v svojem govoru v Evropskem parlamentu ob točki o sklepih nedavnega Evropskega sveta, posvečenega migracijam in begunski problematiki, dejal evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Ob tem je opozoril, da so v EU tudi različne razmere v različnih državah, ki jih je treba spoštovati in pozval kolege evropske poslance in poslanke k resni in odgovorni retoriki v Evropskem parlamentu. Po Bogovičevem mnenju moramo ob reševanju begunsko ? migrantske krize imeti pred očmi tudi državljane v evropskih državah, še posebej v državah, ki se soočajo z gospodarskimi problemi, brezposelnostjo in revščino. ?Ne smemo preslišati besed beguncev, ki so izjavili, da je Slovenija prerevna država, da bi v njej zaprosili za azil. Zagotovo ti ljudje tudi ob obvezni kvotni razdelitvi ne bodo ostali v državi, kamor bodo dodeljeni za azil,? ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta še opozarja Bogovič, ki hkrati podaja tudi štiri predloge za ukrepanje EU.

?Begunska kriza je nastala zaradi padca diktatorskih režimov v Libiji in Iraku, destabilizaciji Sirije in po padcu teh režimov so prišli na oblast ekstremisti, ki ne spoštujejo niti človeškega življenja, niti tisočletne zgodovine,? je v svojem govoru povedal Bogovič, ki meni, da ti tudi predstavljajo največjo grožnjo civiliziranemu svetu.

Bogovič  je v Evropskem parlamentu pozval k usklajeni akciji za vzpostavitev miru v teh državah hkrati pa k zavedanju, ?da bomo imeli begunsko krizo tudi v prihodnosti, kajti demografija Afrike je tista, ki jo bo povzročila?. Po njegovem prepričanju bodo namreč begunci in migranti tudi v prihodnje prihajali v Evropo predvsem iz Afrike zaradi demografskih razlogov in pomanjkanja možnosti za normalno življenje tam, kjer so se rodili. ?Zato potrebujemo trajnostne rešitve, v tem trenutku pa moramo poskrbeti za tiste, ki so danes na evropskih tleh,? je še dejal Bogovič.

Sicer pa se begunska in migrantska kriza po Bogovičevem prepričanju stopnjuje v času, ko ima Evropa neurejene in napete odnose z vplivnimi državami v regiji, npr. s Turčijo in Rusijo. Brez usklajene politike s tema dvema vplivnima državama po njegovem ne bo mogoče obvladati begunsko ? migrantske krize in stabilizirati razmere na Bližnjem vzhodu.

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) ob robu 2. dne zasedanja Evropskega parlamenta podaja tudi štiri predloge za ukrepanje EU:

  1. Pomoč beguncem, ki so stopili na evropska tla, da se jim omogoči človeku dostojno življenje.
  2. Z usklajeno mednarodno aktivnostjo vzpostaviti mir v Siriji, kjer mora biti ključen cilj zaustavitev ISIS-a, t. i. Islamske države. Evropa mora pri tem prevzeti vplivno zunanjo politično vlogo. Vprašati se moramo, ali v zahodnem svetu sploh dobro razumemo razmere v arabskem svetu, saj se je način reševanja problematike v preteklih letih pokazal kot neuspešen.
  3. Evropa in ves svet morata pomagati vzpostaviti, tudi s humanitarno pomočjo, boljše pogoje za normalno življenje v Afriki, v manj razvitem svetu, saj bodo sicer begunske in migrantske krize v zelo velikem obsegu zaznamovale Evropo še prihodnja leta in desetletja.
  4. Evropa po besedah predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska doživlja migracijski stresni test, ključni odgovor nanj je zato tudi varovanje zunanjih meja EU, sicer je z nespoštovanjem Schengenskega sporazuma ogrožen prost pretok ljudi znotraj EU.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o begunsko ? migrantski krizi: