Bogovič: Strategija EU za Alpsko makroregijo živi na terenu, z njeno pomočjo bodo ljudje lahko naredili nekaj zase

 

Bruselj, 15. februar 2016 ? Na današnjem popoldanskem zasedanju Odbora Evropskega parlamenta za regionalni razvoj (REGI) je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) pri točki “Strategija EU za Alpsko makroregijo” poudaril pomen te strategije, ki pokriva najrazvitejši del Evrope in ključne izzive na alpskih območjih, ki imajo podobne izzive s področja klimatskih sprememb, ohranjanja biotske raznovrstnosti, zalog pitne vode in ohranjanja kakovostne pitne vode, prav tako pa tudi s področja prometa in tranzita. Bogovič je poudaril, da je najpomembnejše pri tem, da ta strategija živi na terenu, med ljudmi in da bodo ljudje z njeno pomočjo lahko naredili nekaj zase.

 

?Naša mala država z vsega 20.000 kvadratnimi regijami je udeležena v vseh treh makro regijah EU ? Podonavski, Jadransko-jonski in Alpski makroregiji. Imamo že nekaj izkušenj s podonavsko makroregijo, ki je korak, dva naprej. Jadransko-jonska je tudi že začela svoje delovanje in sedaj govorimo tudi o alpski makroregiji,? je Bogovič na odboru REGI pozdravil prizadevanja EU za spodbuditev razvoja in gospodarske rasti na makroregijskih ravneh.  Velik interes za Strategijo EU za Alpsko makroregijo je po njegovem mnenju pokazal tudi velik odziv udeležencev 25. januarja 2016  na Brdu pri Kranju v Sloveniji, kjer se je uradno začelo izvajanje te strategije med realnimi udeleženci.

 

?Vesel sem bil obiska, prisotnih je bilo med 300 in 400 udeležencev, ki so prihajali z vseh področij, v katerih naj bi delovala Alpska strategija. V tem primeru drži, da se ta strategija in njeni razvojni impulzi gradijo od spodaj navzgor,? je dejal Bogovič, ki je prepričan, da bo na ta način lahko prišlo do rezultatov in strategija ne bo le en kos papirja.

 

Bogovič  je trdno prepričan, da bo ta strategija, ki pokriva najrazvitejši del Evrope, zelo uspešna, in da bodo ljudje na teh alpskih območjih svoje podobne izzive lahko lažje reševali. Spomnil je tudi, da je ta regija zelo tranzitna, pri čemer je opozoril, da severno jadranska pristanišča, ki so skupna v jadransko-jonski regiji, ležijo prav tako tudi v Alpski makroregiji, kar je z vidika prometa in tranzita, pa tudi turizma, pomembno dejstvo.

 

?Ključni cilj, ki je izražen v sami strategiji, je pravzaprav dobra izmenjava teh izkušenj, koriščenje skupnih raziskav, kajti s spreminjajočo se družbo smo deležni raznih izzivov na teh področjih. Zato mislim, da so ti trije cilji ? gospodarska rast in inovacije kot prvi, mobilnost in povezljivost kot drugi okolje in energija kot tretji – res zelo pomembni cilji, s katerimi bodo lahko tudi prebivalci na tem območju dejansko prišli do pomembnih zaključkov in tudi koristi za svoje delovanje,? je dejal Bogovič   ter podprl to, kar se pri tej strategiji že dogaja: da strategija živi na terenu, med ljudmi.

 

Ob tem je Bogovič še ocenil, da ljudje, ki jih je srečal na Brdu pri Kranju, nimajo kakšnih velikih pričakovanj, kaj bosta zanje naredila Evropski parlament in Evropska Komisija, ampak se predvsem zavedajo, da je ključno, kaj bodo na tej osnovi strategije naredili sami in zase. ?Doslej je teh 70 – 80 milijonov ljudi dokazalo, da so sposobni marsikaj skupaj narediti, in da so danes že prišli v vrh, kar se tiče razvoja. In verjamem da bo tako tudi v bodoče s pomočjo te strategije, ki na nek način to evropsko idejo udejanja tudi na praktični ravni med ljudmi, kar je zelo pomembno,? je svoj govor zaključil Bogovič.V