Bogovič v intervjuju za časopis Slovenec: V Sloveniji se pozablja na malega človeka, delavca, kmeta

Ljubljana, 31. maj 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je v intervjuju za časopis Slovenec pogovarjal o dopolnjenih 28 letih Slovenske ljudske stranke (SLS), o trenutnem položaju desne sredine v Sloveniji, zastopanju SLS v Evropskem parlamentu (EP), delovanju v odborih za regionalni razvoj ter kmetijstvo in razvoj podeželja v okviru Evropskega parlamenta, pomenu prihodnje širitve EU na področje Zahodnega Balkana ter aktivnostih z delegacijo EP za Srbijo, ki je kandidatka za vstop v EU.

 

Bogovič v intervju izraža ponos na Slovensko ljudsko stranko kljub vsem vzponom in padcem, ki jih je doživela od ustanovitve dalje pa do danes. ?Živo se spominjam trenutka, ko sem še kot mladenič stal v Unionski dvorani leta 1988, ko se je rodila Slovenska kmečka zveza, kasneje preimenovana v Slovensko ljudsko stranko. Ves tisti zanos, ki je vel v dvorani, je bil izjemen, in je tudi usodno zaznamoval demokratizacijo Slovenije,? je dejal Bogovič.

 

SLS je po njegovih besedah v 28 letih šla čez mnogo razvojnih izzivov, vzponov in padcev. Novo vodstvo stranke, na čelu s predsednikom mag. Markom Zidanškom ter njegovo mlado ekipo, je zavihalo rokave in trdo dela že od zadnjega volilnega Kongresa SLS. Mnogo so naredili na notranji konsolidaciji stranke, veliko je terenskega dela z odbori, člani? Desno sredinski stranki z dobrim programom, resno in argumentirano retoriko, je  po Bogovičevem prepričanju vsekakor težje dobiti prostor v javnem prostoru, ki ga čedalje bolj poplavljajo populisti. ?Danes mnogi vidijo, kakšna škoda je, da SLS trenutno ni prisotna v Državnem zboru RS, saj se pozablja na malega človeka, na delavca, kmeta, razvoj podeželja ter tudi na občine, ki so dejansko temeljni gradnik naše države. Ključno za SLS je, da trdo delamo naprej in se čim bolje pripravimo na volitve in za vrnitev v Državni zbor RS,? je ob tem poudaril Bogovič.

 

Bogovič v intervjuju tudi spomni, da je SLS že dolgo del evropske družine desnosredinskih strank, v katero je vstopila kot prva politična stranka iz Slovenije. ?Kljub temu je SLS bila dolga leta aktivna predvsem doma, v EU prostoru pa se dolgo časa ni aktivneje pozicionirala. Sam sem ob vodenju SLS dal pomembnost tudi mednarodnosti dejavnosti stranki. Ključno se mi namreč zdi, da smo vpeti v mednarodno okolje, da si širimo obzorja in izmenjujemo izkušnje naših naprednih kolegov iz drugih držav, prav tako pa je tudi pomembno, da imamo vpliv na odločitve, ki se sprejemajo v Bruslju,? je povedal Bogovič  In k temu dodal: ?Evropski parlament je zelo dinamično okolje. In, čeprav se zdi mnogim Bruselj tako oddaljen, pa vendarle skupaj z vsemi EU institucijami bistveno vpliva na naše vsakdanje življenje. Ključno pa je, da razumemo, da Evropa nikakor ni le Bruselj, Evropa so vse države članice, vsako mesto in vsaka vas, Evropa smo njeni ljudje.?

 

Bogovič je pred kratkim na skoraj pet dnevnem obisku Slovenije gostil kolega, evropskega poslanca iz Nizozemske Lamberta van Nistelrooija, ki je velik strokovnjak za kohezijsko politiko, in je bil eden ključnih pogajalcev za sedanjo finančno perspektivo 2014-2020 s strani Evropskega parlamenta z Evropsko komisijo in Svetom EU. Gost se je udeležil tudi mednarodne konference na temo črpanja EU sredstev za razvoj slovenskega podeželja, ki jo je Bogovič organiziral v sodelovanju z Visoko šolo za upravljanje podeželja Grm Novo Mesto in s podporo Državnega sveta RS.

 

?V Evropskem parlamentu delujem na dveh ključnih področjih, področju regionalnega razvoja, kjer se ta trenutek posvečamo vprašanju, kako razvijati gorska območja v EU, ki obsegajo skoraj 30 % površine EU in v katerih živi prek 70 milijonov ljudi. Za to je EU pripravila posebno strategijo ? t. i. Strategijo za alpsko makro regijo.? je še povedal Bogovič, ki tudi v kmetijstvu vidi mnogo izzivov, s katerimi se ukvarja Evropski parlament. ?Vse od krize v evropskem kmetijstvu, mimogrede ? ravno smo s kolegi poslanci EPP iz držav, v katerih nas je prizadela aprilska pozeba, pisali pismo evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu, naj preveri vse razpoložljive ukrepe, za pomoč prizadetim kmetom,? je v pogovoru izpostavil evropski poslanec, in dodal, da se veliko ukvarjajo tudi z vprašanji GSO, kloniranjem živali, opozarjajo in dajejo jasne zaveze tudi pogajalcem EU pri sporazumu o TTIP, da nikakor ne smejo pristati na znižanje standardov na področju kmetijstva. ?Evropsko kmetijstvo namreč nikakor ne bomo dali na kocko zaradi takšnega ali drugačnega sporazuma, kot je denimo TTIP!? je zelo jasno dejal Bogovič.

 

Kot član delegacije Evropskega parlamenta za Srbijo Bogovič glede Zahodnega Balkana, kamor sodi tudi Srbija, opozarja, da je to območje prav tako del Evrope, saj nenazadnje geografsko leži znotraj trenutnih meja EU, in spodbuja prihodnjo širitev EU na ta JV del Evrope. Po njegovem mnenju je zelo pomembno, da ima Zahodni Balkan, ki je nedavno šel skozi travmatično izkušnjo vojne, evropsko perspektivo, da se razvija in demokratizira.

 

Celoten intervju evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) v časopisu Slovenec je od strani 24 do 25 dostopen na: Intervju evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) za časopis Slovenec (maj 2016)