Bogovič v oddaji ODKRITO na RTV Slovenija o Sloveniji, aktualnih EU temah in Pametnih vaseh

Strasbourg, Ljubljana 21. september 2021 –  Ob robu štiri-dnevnega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta je ta teden potekalo tudi snemanje pogovorne informativne oddaje RTV Slovenija, Odkrito z voditeljem Igorjem Pirkovičem. Pogovor se je osredotočil na prepletanje slovensko – evropskih vprašanj in aktualnih EU tem. Sodelovali so evropski poslanci: Franc Bogovič (EPP), Tanja Fajon (S&D), Milan Zver (EPP), Ljudmila Novak (EPP) in Klemen Grošelj (Renew). 

Razprava se je v prvem krogu nanašala na potek cepljenja v Sloveniji in tudi splošen odnos prebivalstva do cepljenja proti covid-19. Evropski poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franc Bogovič je najprej poudaril, da se je brez oklevanja cepil takoj, ko je dobil to možnost. Hkrati je pozval tudi ljudi, ki se za to še niso odločili, da se čimprej odločijo za ta korak in se cepijo, da bomo kot država čim prej dosegli tisti odstotek precepljenosti, ki nam bo omogočal kolektivno imunost.

Skepticizem glede cepljenja in relativno nizek  odstotek precepljenosti je Bogovič pripisal več dejavnikom. Evropski poslanec je ocenil, da sta se anticepilska kampanja in odpor do cepljenja začela že precej pred pojavom nove bolezni covid-19, vseeno pa sta v obdobju, ko je bilo glede novega virusa in cepiva še precej negotovosti ter nejasnosti, dobila dodaten zagon. Dejavniki, ki so po njegovi oceni gotovo prav tako pripomogli k dodatno negativnemu odnosu do cepljenja, so bili verjetno tudi restriktivni ukrepi, ki so se zaradi hitro spreminjajoče se situacije morali velikokrat prilagoditi, kar je pri državljanih povzročilo nejevoljo. Kot enega izmed ključnih razlogov za trenutno stanje pa je poslanec navedel miselnost, da nekateri ljudje  prek neupoštevanja ukrepov in necepljenja izražajoa nestrinjanje in nasprotovanje aktualni vladi. 

Nato je beseda nanesla na vladavino prava in svobodo medijev v Sloveniji. Bogovič je izrazil razočaranje nad prizadevanji, da naša slovenska notranje-politična prerekanja tako pogosto izvažamo na evropski parket, ne da bi za to obstajal kakršen koli utemeljen razlog. Evropska komisija po njegovih besedah redno pregleduje stanje v državah članicah EU in na koncu izda tudi poročilo. “V zadnjem poročilu sta bili na tapeti Madžarska in Poljska iz očitnih razlogov, Slovenija pa sploh nikoli ni bila omenjena kot kritična država,” je na dejstvo opozoril Bogovič.

»Sam v Evropskem parlamentu nikoli nisem kritiziral Slovenije ali njene politike, ne glede na to, kdo je na oblasti. Vedno se trudim, da tujcem Slovenijo predstavljam v najboljši  možni luči in poskusim tujce prepričati, da si pridejo Slovenijo tudi pogledati,«  je dejal Bogovič in ob tem poudaril, da so bili ljudje, ki so Slovenijo dejansko obiskali, pozitivno presenečeni ter navdušeni nad tem, kako lepa in urejena drzava je. 

Bogovič je podal tudi mnenje, da je slovenski medijski prostor zelo zanimiv in zapleten. Po njegovem prepričanju bo kdorkoli, ki bo izvajal nadzor nad njim, imel precej dela že pri ugotavljanju lastniških struktur slovenskih medijev in iskanju lastniških povezav. Glede na svoje izkušnje z mediji pa je poslanec izrazil veliko navdušenje in naklonjenost regionalnim in lokalnim medijem, kateri po njegovem iščejo pozitivne in svetle zgodbe, hkrati pa tudi precej bolje opravijo svojo nalogo z vidika objektivnosti. 

»V nobenem nacionalnem mediju ni bilo niti omembe mojega projekta Pametnih vasi, ki je dobil tako priznanje Evropskega parlamenta kot tudi Evropske komisije na področju vzpostavljanja tega koncepta, hitro pa so se članki o tem konceptu znašli na straneh lokalnih in regionalnih pa tudi spletnih medijev,« je svojo izkušnjo strnil Bogovič. 

V Evropskem parlamentu je po besedah Bogoviča veliko dobrih in uspešnih zgodb, ki žal v domačem prostoru niso ravno slišane. Podoba v Sloveniji, da imamo v Evropskem parlamentu samo prerekanje in da se ves čas ukvarjamo samo s Slovenijo, je izkrivljena, saj se dejansko za to porabi zelo malo časa. “Sam velik poudarek dajem vsebinskim temam v svojih odborih: za energetiko (ITRE), regionalni razvoj, ki se osredotoča na kohezijsko politiko ter črpanje evropskih sredstev (REGI) in AGRI, ki je ključen za področje kmetijstva, saj se ukvarja s skupno kmetijsko politiko, samooskrbo s hrano, konec koncev pa tudi s konceptom Pametnih vasi,« je še povedal poslanec Bogovič. Poslanci Evropskega parlamenta se po njegovih besedah poskušajo ukvarjati predvsem z evropskimi temami. Kot zelo svetlo točko je Bogovič izpostavil tudi sposobnost vseh evropskih poslancev, da se znajo ob pravih trenutkih povezati in skupaj izpeljati resnično dobre projekte. 

Na koncu oddaje je beseda nanesla tudi na Bogovičevo mednarodno konferenco Pametne vasi za digitalno, zeleno in odporno Evropo, ki se bo 1. oktobra letos odvila na Gradu Rajhenburg v Sloveniji. Dogodek se bo zgodil v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU.. Na dogodku bodo med drugimi sodelovali podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica in kar pet slovenskih ministrov. Bogovič je poudaril, da imamo v Sloveniji že kar nekaj dobrih primerov prakse iz koncepta Pametnih vasi – npr. samooskrbno vas v Lučah in Radečah, pa tudi veliko primerov s področja kmetijstva. » Evropskemu parlamentu je na tem področju uspelo pozicionirati Slovenijo kot pilotno, daleč najboljšo državo in prepričan sem, da lahko na tem še naprej gradimo in ustvarjamo uspešne zgodbe,« je svoj nastop v oddaji Odkrito zaključil Bogovič.