Bogovič za srbski časopis DANAS: Zapiranje mej je logična reakcija

Beograd, Bruselj ? 23. februar 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je za srbski dnevni časopis Danas predstavil svoja stališča glede aktualne migrantske krize in poglede na njene možne rešitve. ?Pričakovano je bilo, da se bo javno mnenje v državah EU, vključno z Nemčijo in Avstrijo, spremenilo, ko bo v te države prišlo veliko število migrantov in ko se bodo pojavili varnostni in drugi problemi,? je v pogovoru za Danas dejal Bogovič ter ocenil, da sta očitno ti dve državi zdaj prišli do najvišje meje zmožnosti sprejemanja migrantov in beguncev, zato je povsem logična njuna reakcija z vzpostavljanjem reda na mejah in tudi njihovo počasno zapiranje.

 

Bogovič je spomnil, da je decembra lani vprašal predsednika Evropske komisije J. C. Junckerja, če je kdo že odkril, kakšna je zgornja meja absorbcijske sposobnosti sprejema migrantov in beguncev v posameznih državah EU. ?Ker dogovora na to vprašanje tedaj ni bilo, in ni ga tudi danes, so države same začele sprejemati ukrepe, vsaka na svoj način,? je pojasnil trenutne razmere Bogovič in opozoril, da v EU ne obstaja ena ista točka gledanja biti strinjanje, kako reševati to migrantsko-begunsko krizo, in to ne glede na to, katera politična opcija je na oblasti v posameznih državah EU.

 

Bogovič je tudi povedal, da imajo države različne zmožnosti sprejemanja migrantov in beguncev, različno ekonomsko moč, različne možnosti zaposlovanja, kot tudi različne možnosti za uspešno integracijsko politiko. ?Ekonomsko močne države, kot so Nemčija, Francija, Velika Britanija, Švedska, Danska, Nizozemska, Belgija, Avstrija ?, so desetletja sprejemale delovne migrante iz vseh koncev sveta. Imajo izgrajene integracijske politike in ekonomsko moč, da lahko zaposlujejo ljudi,? je dejal Bogovič in spomnil, da ima tudi Slovenija izkušnje s sprejemanjem migrantov v preteklosti, ko smo sprejeli okoli 70.000 beguncev iz BiH in Hrvaške v času vojne, prav tako pa desetletja prej tudi delovnih migrantov s področja nekdanje Jugoslavije. ?Danes su ti ljudje naši državljani in nimamo nobenih težav z njimi,? je povedal Bogovič .

 

Pri tem pa je po drugi strani Bogovič opozoril, da v Sloveniji nimamo nikakršnih izkušenj z ljudmi iz kulturno nam povsem drugačnega Bližnjega Vzhoda, zaradi česar se tudi v Sloveniji iz dneva v dan ustvarja vse bolj negativen odnos do množičnega sprejemanja teh ljudi. To se po njegovem mnenju dogaja tudi v državah Višegrajske skupine, kjer pa v bistvu takšnih izkušenj sploh nimajo, saj se v preteklosti niso srečevali s takšnimi migrantskimi tokovi. ?Situacije je zelo različna v različnih državah, zato se politika o tem vprašanju ne more voditi po nekih EU šablonah, temveč glede na realne zmožnosti posameznih držav,? je poudaril Bogovič.

 

Bogovič je pojasnil, da vidi rešitev te problematike pri odpravljanju vzrokov za migrantsko krizo. ?EU ni začela političnih prevratov  in vojn v Iraku, Afganistanu, Libiji in Siriji,? je opozoril, ter spomnil, da Američani, Rusi ter regionalne sile, kot so Turčija, Iran in Savdska Arabija desetletja vodijo svoje interesne račune o nafti in plinu v tem delu sveta, zaradi teh interesov pa so se omenjene države destabilizirale, pri čemer so se ustvarili tudi pogoji za vzpostavitev Islamske države, ki ji nič ni sveto.

 

Poudaril je tudi, da se danes na Bližnjem Vzhodu dogaja spopad med suniti in šiiti na eni strani, na drugi vidijo Kurdi priložnost za vzpostavitev svoje države, v Siriji poteka državljanska vojna, med tem pa velike sile brez sramu vodijo strateško bitko interesov pred očmi vsega sveta.

 

Rešitev pri izvoru problema je po Bogovičevem mnenju možna tako, da velike sile pomagaj vzpostaviti mir v Siriji in stabilizirajo Bližnji vzhod, da se finančno pomaga Turčiji, Jordaniji in Libanonu, pa tudi Grčiji, ki se soočajo z velikim številom beguncev.

 

?Evropa mora takoj zaščititi svoje zunanje meje in na njih vzpostaviti red, saj definitivno ne zmore sprejeti toliko migrantov in beguncev, kot jih želi vstopiti vanjo,? je še dejal Bogovič ter izpostavil, da mora Evropa prav tako zelo pozorno pregledovati upravičenost prošenj s strani prosilcev za azil, sprejeti samo tiste, ki dejansko izpolnjujejo pogoje ter se potruditi za maksimalno humanitarno in razvojno pomoč, da bi se begunci lahko tudi čimprej vrnili na svoje domove.

 

Celoten članek je dostopen na:  http://www.danas.rs/danasrs/politika/bogovic_zatvaranje_granica_je_logicna_reakcija_.56.html?news_id=316396 /  VIR: Danas, 22. 2, 2016, (v srbskem jeziku)