Bogovič: Žalosten dan za EU, a še veliko bolj za Veliko Britanijo, vendar referendumsko odločitev je treba spoštovati

Ljubljana, 24. junij 2016 – ?Britanci so dolgo časa stali z eno nogo zunaj in z drugo znotraj EU. Vseeno današnjo referendumsko odločitev obžalujem, kajti ocenjujem, da ne bo prinesla koristi niti Britancem, niti preostalim 27-im članicam EU,? rezultate včerajšnjega referenduma v Veliki Britaniji komentira evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

 

Britanci so obrnili hrbet evropski ideji in to je tisto kar nas lahko skrbi. V napetem političnem ozračju v zadnjih letih v Veliki Britaniji, ko sta se največji politični stranki borili z vzponom populizma in nacionalizma, očitno ni bilo dovolj enotnosti med sredinskimi političnimi strankami, da bi prepričale Britance, koliko pozitivnega jim EU prinaša. Tisti, ki so zagovarjali izstop in danes zmagali, računajo na nadaljnjo naklonjenost EU ter vsaj ohranitev enotnega trga. Vendar, zgolj koristiti ugodnosti EU, hkrati pa ne prevzemati odgovornosti in obveznosti do članstva, preprosto ne gre. Kakšne bodo gospodarske posledice za evropsko in britansko gospodarstvo, bo sicer pokazal čas, zagotovo pa ne moremo biti optimistični.

 

?Vsekakor je treba odločitev spoštovati ter čim hitreje začeti pogajanja za izhod Velike Britanije iz EU po postopkih, ki izhajajo iz Lizbonske pogodbe, in jih tudi v ustreznem času zaključiti. Znotraj EU pa se moramo tudi preostale države pogledati v ogledalo ter zelo hitro najti odgovore na odprta vprašanja, s katerimi se sooča Evropska unija danes. Varnost Evrope, zaščita zunanje meje ter migrantska politika so teme, ki nas razdvajajo tudi na celinskem delu EU, in treba se bo bistveno bolj potruditi, da bolj uskladimo poglede na predlagane rešitve,? je prepričan Bogovič.

 

Na finance evropskih držav, proračune zdravstvenih in pokojninskih blagajn, imajo zelo negativen vpliv demografski kazalci, predvsem staranje evropske populacije in visoke socialne pravice. EU izgublja bitko na področju tehnološke revolucije z Ameriko in Azijo, s slednjo izgublja tudi gospodarsko tekmo, vse skupaj pa ima za posledico vedno večje nezadovoljstvo med ljudmi, ki imajo velikokrat prevelika pričakovanja, kaj bo za njih naredila država. EU je tako pred velikimi spremembami, če želi obstati.

 

?Zdaj je na državah članicah, da ohranijo enotnost, evropska ideja je še vedno močna, gospodarsko in politično povezovanje pa prinaša ljudem blaginjo in delovna mesta. Toda sedaj smo na prelomnici, ko se vedno bolj bliža ura resnice, in lahko samo upam, da bomo dovolj odgovorni in potrebne spremembe v družbi ne samo prepoznali, ampak z nujnimi reformami tudi poiskali odgovore nanje, tako znotraj EU kot v vsaki članici posebej,? še poudarja evropski poslanec Franc Bogovič.