Enoten skupen boj proti terorizmu je tisto, kar mora v teh časih znova povezati države članice EU

»Pomembno je oblikovanje skupnih politik v EU v boju proti terorizmu v EU, vendar mora slovenska vlada pri tem imeti v mislih predvsem varnost svojih državljanov!«

 

Strasbourg, 16. februar 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič je na današnjem zasedanju Evropskega parlamenta podprl izhodišča poslancev pri pripravi nove direktive Evropskega parlamenta in Sveta EU o boju proti terorizmu. »Gre za zelo pomembo posodobitev pravnega okvira EU, saj se okoliščine na tem področju izredno hitro spreminjajo, EU pa mora biti na tej problematiki v koraku s časom,« je sprejem izhodišč komentiral Bogovič, ki sicer zelo obžaluje, da teroristične grožnje postajajo del evropskega vsakdana.

 

»Ravno zato morajo države članice EU okrepiti medsebojno sodelovanje, predvsem svojih varnostnih organov in tajnih služb. Pomembno vlogo ima tu tudi Slovenija, saj v okviru schengenske ureditve skrbimo za južno mejo Evropske unije, ki je najbolj pod pritiskom migracijskih valov, v katerih še zdaleč niso samo tisti, ki bežijo pred vojno, ampak tudi tisti, ki so se načrtno priklopili na ta val iz čisto drugih vzgibov, in s čimer je tudi močno povečano tveganje za vstop terorističnih borcev,« je prepričan Bogovič, ki pri tem pričakuje solidarnost vseh evropskih držav, tudi tistih, ki so daleč stran od schengenskih mej, saj gre za skupno mejo EU.

 

Varnost je danes na prvem mestu, zato je ukrepanje nujno potrebno ne samo z varovanjem v fizični obliki in natančnimi pregledi na zunanjih mejah, temveč tudi z aktivno obveščevalno dejavnostjo. Bogovič poudarja, da bodo s skupno direktivo države članice EU tako imele usklajeno in enotno zakonodajo, pravni ukrepi pa bodo lahko bolj dosledni, usklajeni in učinkoviti ter se bodo preprečile morebitne vrzeli v kazenskem pregonu.

 

»Zagotovo je treba nadzirati denarne tokove in preprečiti nelegalno financiranje terorističnih celic. Prav tako je treba po najboljših močeh preprečiti urjenje potencialnih teroristov na evropskih tleh, v sodelovanju s sosednjimi državami pa tudi preprečiti obstoj in nastanek takšnih vadbenih objektov na njihovih tleh,« ocenjuje Bogovič, ki pri tem zelo podpira aktivnosti Slovenije na tem področju: »Nedvomno se je treba vnaprej pripraviti na vse možne scenarije, ki jih lahko prinese prihodnost, še posebno ob zaostritvi razmer na Bližnjem vzhodu in Turčiji. Ne glede na to, kako hiter in odločen je odziv EU, mora slovenska vlada imeti v mislih predvsem varnost svojih državljanov in v skladu s tem tudi sprejemati ukrepe in zakonske dopolnitve.«