Evropski poslanec Franc Bogovič: Slovenski poslanci Evropske ljudske stranke nasprotujemo povabilu mag. Alenki Bratušek za prevzem položaja evropske komisarke

Ljubljana, 3. september 2014 ? Evropski poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič ter drugi slovenski poslanci Evropske ljudske stranke so včeraj v pismu Jean-Claudu Junckerju izrazili zaskrbljenost nad povabilom mag. Alenki Bratušek za prevzem položaja komisarke v Evropski komisiji.

Pismo lahko v celoti preberete v nadaljevanju, objavljeno pa je tudi na spletni strani skupine EPP v Evropskem parlamentu.

***

Slovenski poslanci v Evropski ljudski stranki Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin izražamo globoko zaskrbljenost nad povabilom gospe Alenke Bratušek za prevzem položaja komisarke v Evropski komisiji.

Ko je njena vlada v odhodu nominirala tri imena za člana Evropske komisije iz Slovenije (med drugim je predlagala tudi samo sebe, s čimer se sedaj ukvarja Protikorupcijska komisija v Sloveniji), smo poslanci Evropske ljudske stranke iz Slovenije poslali pismo, v katerem smo predlogom argumentirano nasprotovali.

Opozorili smo na dejstvo, da so bile članice Evropske ljudske stranke v Sloveniji (SDS, NSi, SLS) izločene iz nominacije, čeprav so prejele kar 62,5 % evropskih mandatov, bivša stranka Alenke Bratušek pa se sploh ni uvrstila v Evropski parlament, medtem ko je novo nastalo ZAAB (Zavezništvo Alenke Bratušek) na nacionalnih volitvah prejelo le 4,38 % volilne podpore. Stranke njene vladne koalicije so zbrale le nekaj več kot 20% glasov.

Izbor kandidatke, ki ni izgubila le politične legitimnosti, ampak tudi kredibilnost, se kaže v burnih reakcijah tako leve kot desne javnosti.

Slovenke in Slovenci se še dobro spominjajo nekaterih njenih evroskeptičnih dejanj in stališč, zato je odločitev predsednika Evropske komisije, da jo kot edino kandidatko povabi na pogovor za komisarsko mesto spodbudila vsesplošno začudenje in neodobravanje slovenske javnosti.

Argumenti gospe Bratušek, da je kot predsednica vlade zaslužna za to, da je Slovenija na poti gospodarskega okrevanja, so neutemeljeni. Ravno nasprotno! Slovenija je kljub šibki gospodarski rasti, ki  temelji predvsem na krepitvi tujih trgov, v izjemno težkem položaju. Gospa Bratušek je kot predsednica vlade odgovorna za ustavitev privatizacije ter za to, da se je Slovenija v enem samem letu izjemno zadolžila in hkrati povišala davke. Bolj kot sama zadolženost pa skrbi dejstvo, da  na drugi strani ni bilo nobenih ukrepov za zmanjšanje javne porabe. Prav tako ni bila izvedena nobena od prepotrebnih strukturnih reform, sprejeti proračuni za leto 2014 in 2015 pa so popolnoma nerealni. Namesto sprejetja nujno potrebnih reform v Sloveniji je po dobrem letu mandata povzročila novo politično krizo.

Ekonomska politika, ki jo je vodila gospa Bratušek, je Slovenijo odpeljala še dlje od izhoda iz krize in je v popolnem nasprotju s smernicami, ki jih zagovarja ELS. Ob vseh ostalih argumentih ter okoliščinah, ki so vodile do tega, da je gospa Bratušek sploh postala kandidatka za komisarski položaj, se nam ta zdi ključnega pomena. Ravno takšno politiko je tudi Juncker osebno večkrat kritiziral.

Slovenija že v sredini tega meseca pričakuje potrditev nove Vlade Republike Slovenije, ki bo sestavljena na podlagi nedavnega volilnega rezultata, zato je še čas za spremembo Junckerjeve odločitve, ki lahko škodi ugledu samih evropskih institucij, kot tudi povzroči škodo celotni Sloveniji.

Bodoči predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar, bi moral na prvi seji nove vlade izbrati drugo kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja v Evropski komisiji, ki bo užival podporo Slovenk in Slovencev.

Slovenski poslanci Evropske ljudske stranke lahko predsednika komisije opozarjamo na spornost kandidatke Alenke Bratušek, le vlada pa ima pooblastila, da predsedniku komisije predlaga imena, med katerimi lahko on izbira. Ocenjujemo, da je dr. Miro Cerar s svojo neodločnostjo in spreminjanjem stališč glede Bratuškove padel na prvem pomembnem testu v vlogi bodočega premierja.

***