Intervju Bogoviča o razmerah s koronavirusom za TV AS

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je za pomursko televizijo TV AS prek skype povezave podal intervju, v katerem je predstavil vpliv koronavirusa na delovanje Evropskega parlamenta in ukrepanje Evropske unije, ter opozoril, kako ta kriza s kornavirusom dokazuje, kako izrazito je pomembna samooskrba za države članice EU, čeprav je bila donedavnega beseda samooskrba praktično bogokletna glede na enotni evropski trg. Sedanji čas je po njegovih besedah čas za resnično samodisciplino. »Ne smemo ponavljati napak tistih, ki so plačali zelo veliko ceno, kot naši sosedje v Italiji, in enostavno moramo tudi delno spremeniti svoj način življenja v tem času, ko imamo samo krizo,« je še poudaril Bogovič

 

Celoten intervju si lahko preberete spodaj ali ogledate na videoposnetku.

 

 

Novinar:  Gospod Franc Bogovič, evropski poslanec, lepo pozdravljeni!

 

Bogovič: Lep dober dan! Pozdravljeni iz Koprivnice.

 

Novinar:  Pa najprej takoj vprašanje, kako je v tem trenutku z delovanjem Evropskega parlamenta?

 

Bogovič: V Evropskem parlamentu smo že prejšnji teden najprej opravili plenarno zasedanje v Bruslju namesto v Strasbourgu, po dveh dneh tudi zaključili in šli domov prejšnjo sredo z namenom, da smo doma prejšnji in ta teden. Glede na razvoj bolezni se bo to obdobje podaljšalo. Tako da za naslednji teden je predvidena določena mini plenarka (opp. mini zasedanje Evropskega parlamenta), na kateri bi obravnavali sklepe, ki jih je pripravila Evropska komisija kot odgovor na pojav koronavirusa, in to bo prvič, da bomo imeli glasovanje na daljavo, se pravi prek mejlov (e-pošte) in ne bomo prisotni v Bruslju.

 

Novinar: Torej, katere ukrepe v tem trenutku pripravlja Evropska unija oziroma Evropski parlament za blaženje teh negativnih posledic tega koronavirusa, ki se je razpasel po celi Evropi?

 

Bogovič: Prva stvar ki je, je bil že najprej načelen dogovor o neki evropski solidarnosti, ki je resnici na ljubo takoj na začetku padla na izpitu. Nemci in pa Francozi so takoj zaprli dostavo mask in pa zaščitnih oblek Italiji. Tako, da to je prva stvar, ki se je jo poskuša urediti. Po drugi strani pa se gre tudi v bitko s časom za izdelavo cepiva proti koronavirusu. V raziskave Evropska unija vlaga stotine milijonov evrov v različnih inštitutih, tako da se gre v ta aktivni del. Potem Evropska komisija pripravlja sedaj tudi centralne zaloge zaščitnih sredstev, s katerimi lahko pomaga državam. Se pravi, prvi del je omejitev prometa zunaj Evropske unije in z zunanjim svetom, režim znotraj Evropske unije. To je prvi proaktivni del v boju proti sami bolezni. Drug tip ukrepov pa gre v smer, kako ublažiti gospodarske posledice krize, ki bodo zagotovo zelo velike. Tako je Evropska komisija pripravila predlog za 750 milijard evrov velik finančni paket, v katerem bi spodbudili gospodarstvo. Slovenija iz tega dobi slabe 3 milijarde evrov, in to ji bo na razpolago. To je približno tretjina slovenskega proračuna. Se pravi, je zelo konkreten znesek v višini, in sicer kar 6 % bruto družbenega prihodka, s čimer se bo poskušalo čim bolj omiliti posledice. In zadnja stvar je tudi zelo intenziven razmislek o tem, da bi se preostanek še neizkoriščenih kohezijskih sredstev lahko prav tako preusmeril v ukrepe, ki bodo primerni odgovori na gospodarske probleme, ki so posledica koronavirusa.

 

Novinar: Torej, koliko bi zdaj bilo tu lahko za Slovenijo skupaj na razpolago sredstev, cca?

 

Bogovič: Kar se Evropske unije tiče, kot sva že dejala, slabe 3 milijarde evrov je direktno iz tega paketa, kjer so finančni instrumenti. Ima pa Slovenija še na razpolago za po-koristiti od treh kar 2 milijardi evropskih sredstev. Zagotovo je velika večina teh sredstev že razporejenih, vendar pa sam ocenjujem, da pa kakšno slabo milijardo bi pa zagotovo lahko tudi še iz kohezijskih sredstev preusmerili prav v ukrepe,  kjer bo najbolj treba omiliti gospodarske posledice koronavirusa.

 

Novinar: In kdaj bi lahko bila ta sredstva na razpolago?

 

Bogovič: Evropska komisija predvideva zelo hitre ukrepe in tudi sama Slovenija. Iz tega, kar smo poslušali zadnje dneve iz sporočil vlade, predvideva hitre ukrepe. Zagotovo pa smo v času, kjer je trenutno več poudarka še na sami zajezitvi virusa, da čimprej preidemo iz tega stanja, ko smo pravzaprav blokirani v karanteni, v stanje, ko bomo lahko normalno funkcionirali.

 

Novinar: Še morda za zaključek najinega pogovora, imate še kakšno posebno sporočilo vsem Slovenkam in Slovencem?

 

Bogovič: Ja, jaz mislim, da je na nek način čas za resnično samodisciplino. Ne smemo ponavljati napak tistih, ki so plačali zelo veliko ceno, kot naši sosedje v Italiji, in moramo enostavno tudi delno spremeniti svoj način življenja v tem času, ko imamo samo krizo. Zagotovo pa bomo morali razmisliti tudi, kako se obnašati v bodoče, predvsem v tem kontekstu, da je se pokazalo, da sta ta globalni svet in njegova ureditev zelo krhka in se moramo zelo zanašati nase. Tudi v Evropskem parlamentu smo prejšnji teden, ko smo obravnavali to krizo, zelo velikokrat ponovili besedo samooskrba, ki je bila prej na nek način skoraj bogokletna glede na enotni evropski trg.

Stvari so zelo resne in kažejo na to, kako morata človek in država misliti tudi sama o sebi in na nek način znati predvsem osnovne tri varnosti, se pravi, vojaško, energetsko in pa prehransko – upravljati tudi znotraj svojih meja.

 

Novinar: Gospod Bogovič, hvala lepa za vaš čas in za zanimive informacije iz centra Evropske unije.

 

Bogovič: Hvala tudi Vam in veliko zdravja želim vam in vsem v vaših koncih.

 

***