Izjava Bogoviča v članku časnika Večer: Po Kurzevem odstopu: Je Slovenija res bližje Srbiji kot Avstriji?

Ljubljana, 12. oktober 2021 – Podpredsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je včeraj za časnik Večer komentiral odstop Sebastiana Kurza s položaja avstrijskega kanclerja in podal mnenje v zvezi s stanjem demokracije v Avstriji in Sloveniji. Bogovič ob primerjanju avstrijske in slovenske demokracije meni, da slovenska demokracija še ni urejena in zrela, še posebej ne z vidika delovanja pravne države, neodvisnosti sodstva in enakosti pred zakonom za vse, medijske krajine itd.

Njegova celotna izjava, kot jo je v članku Večera povzel avtor Luka Mlakar, je podana v nadaljevanju.

Bogovič: Avstrija je urejena demokracija, Slovenija to še ni

Evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) medtem ocenjuje, da je Kurz s svojim odstopom naredil modro potezo. “Namesto da bi se ta politični dribling nadaljeval, je sprostil te tenzije, se potegnil nazaj in bo zdaj v poslanskih vrstah poskušal razčistiti to, česar ga obtožujejo,” dogajanje v Avstriji komentira Bogovič. Po njegovih besedah je bila to zagotovo “prava poteza v neki demokraciji, ki tako funkcionira”. Na vprašanje, ali bi bil takšen odstop premierja v Sloveniji znanstvena fantastika, pa Bogovič odgovarja, da je znanstvena fantastika tudi to, če bi bilo stanje demokracije v Sloveniji na vseh vejah, od politike do medijev, na takšni ravni kot pri naših severnih sosedih: “Če samo pogledamo, česa se ga obtožuje, prirejanja javnomnenjskih anket in raziskav, bi se dalo tudi v Sloveniji o tem spregovoriti, torej ali so mogoče tudi pri nas kdaj javnomnenjske raziskave v funkciji ustvarjanja javnega mnenja. Tudi zato je zelo težko primerjati to zadevo z nami.”

Na vprašanje, ali bi bilo v slovenski politiki smiselno posnemati prakso iz Avstrijo, torej da se politik kljub predpostavki domneve nedolžnosti umakne z visoke funkcije, dokler se hude obtožbe ne razjasnijo oziroma pristojni organi ne opravijo dela v konkretni zadevi, pa Bogovič odgovarja, da je bil pri nas nekdanji mariborski župan Franc Kangler večkrat obtožen in nikoli obsojen. Proti Kanglerju je bilo v zadnjih letih namreč sproženih več kot 20 kazenskih postopkov, vsi so se končali v njegovo korist. Zaradi tega Kangler toži državo za več kot 600 tisoč evrov odškodnine. “Leta 2012 se je nekaj podobnega kot v Mariboru dogajalo tudi v Ljubljani. Ljubljanski župan (Zoran Janković, op. a.), ki je bil osumljen nekih korupcijskih dejanj, je še danes ljubljanski župan. Primerjava slovenske in avstrijske scene ter stanja demokracije je tudi znanstvena fantastika,” poudarja Bogovič.

Nekdanji kmetijski minister priznava, da je bil leta 2013 po objavi poročila KPK, ki je obremenilo tako Janšo kot Jankovića in zamajalo celotni slovenski politični parket, med tistimi člani vlade, ki so zagovarjali, da bi se vladna kriza v drugi vladi pod vodstvom Janeza Janše morda razrešila na podoben način kot minuli konec tedna v Avstriji. “Ne vem pa, ali je to v Sloveniji najbolj modro glede na to, da si lahko obtožen za nekaj, česar ne narediš in potem ne smeš biti v politiki, vsaj glede na to, kdo vse je bil oziroma smo bili obtoženi za sum stvari, ki jih ni oziroma nismo naredili. Tukaj imamo izkrivljeno stanje na področju demokracije. Mislim, da je gospod Kurz naredil povsem primerno potezo in da je to neko stanje v neki urejeni demokraciji, ker verjamem, da bodo te stvari tudi relativno hitro razčistili. Mislim pa, da mi še nismo urejena demokracija, kar bi si sam želel, da bi bili,” dodaja Bogovič.

Podnapis pod portretno fotografijo evropskega poslanca Franca Bogoviča v članku časnika Večer:

Evroposlanec Franc Bogovič (EPP/SLS) meni, da je znanstvena fantastika tudi primerjava slovenske in avstrijske scene ter stanja demokracije v obeh državah.

Vir / Večer: https://www.vecer.com/slovenija/po-kurzevem-odstopu-je-slovenija-res-blizje-srbiji-kot-avstriji-10255073 (avtor Luka Mlakar)