JAVNI ODGOVOR EVROPSKEGA POSLANCA FRANCA BOGOVIČA (SLS/EPP) NA ODPRTO PISMO NASPROTNIKOV DIREKTIVE EU O AVTORSKIH PRAVICAH NA ENOTNEM DIGITALNEM TRGU

Ne grizi roke, ki te hrani.

V smislu tega reka razumem stisko podpisnikov odprtega pisma, namenjenega meni, in proti vsem slovenskim ustvarjalcem, pisateljem, pesnikom, glasbenikom, filmarjem, novinarjem, likovnikov in vsem drugim avtorjem, kjer enega v Sloveniji ključnih izvajalcev kampanje proti direktivi o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu EU (spletne peticije pritiska na evroposlance, protesta…) – to je zavoda »Danes je nov dan«, večinsko financira ravno korporacija Google prek sklada Google DNI, ki skupaj z drugimi spletnimi korporacijami – platformami onkraj Atlantika noče plačevati avtorskih pravic in jim ureditev trenutnega brezpravnega stanja na področju avtorskih pravic na internetu v EU ni v poslovnem interesu. Upam, da bomo v Evropskem parlamentu ta teden zmogli modrost in pokazali suverenost EU, sprejeli direktivo ter zaščitili evropske ustvarjalce! Za odprt in svoboden internet, s hkratno zaščito avtorskih pravic!

 

 

Inštitut za intelektualno lastnino

Inštitut za primerjalno pravo

Opening Up Slovenija

Zavod Državljan D

Zavod Danes je nov dan

 

Strasbourg, Bruselj, Ljubljana, 8. september 2018

Spoštovani,

 

hvala za vaše odprto pismo z dne, 6. 9. 2018 zvečer, in priložnost, da vam lahko podrobneje in z argumenti predstavim svoje trditve, ki jim vi pravite »lažne obtožbe«, in s katerimi naj bi po vašem mnenju skušal črniti druge ter manipulirati s podatki. Pri teh vaših obtožbah mojih besed v javnosti, s katerimi sem osvetlil finančno ozadje enega izmed ključnih izvajalcev kampanje proti direktivi o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu v Sloveniji, zavoda Danes je nov dan, ki je tudi (so)organiziral spletno peticijo proti direktivi in javni protest konec avgusta v Ljubljani, sinhronizirano in istočasno z drugimi nasprotniki po EU ter pod aktivnim spodbujanjem k protestom s strani evroposlanke Julije Rede, pa žal v svojem pismu ne podate prav nikakršnega dokaza, ki bi dokazoval, da moje trditve niso resnične.

Strinjam se z vami glede tega, da je javna razprava o direktivi o avtorskih pravicah zelo vroča in prevečkrat izrazito žaljiva, za kar mi je žal, saj se vedno zavzemam za argumentiran in na osnovi dejstev temelječ dialog. To pričakujem tudi od vseh vas, nasprotnikov direktive. Zato bi si želel samokritičnosti in objektivnosti z vaše strani, saj ste ravno nasprotniki direktive prvi začeli obsojati evropske poslance, ki direktivo podpiramo, mene osebno v tem primeru, da »hlapčujem lobistom« in korporacijam. Ker to NI RES in gre za hudo žaljivo obtožbo, sem nanjo moral odgovoriti z dejstvi. Ta dejstva pa so, da je eden izmed ključnih izvajalcev kampanje proti direktivi v Sloveniji: zavod »Danes je nov dan« zadnje dve leti večinsko, več kot 90 % financiran s strani korporacije Google, konkretno njihove fundacije Google DNI, ki je v svoji javni komunikaciji proti direktivi uporabljal celo izraze, kot sta »bitka« in »vojna«. Nikoli nisem trdil, da Google neposredno financirana kampanjo proti direktivi pri zavodu Danes je nov dan, niti sam nikoli nisem uporabil izraza »Googlovi plačanci«, ki ste ga dejansko uporabili nasprotniki direktive sami, tako, da ste ga spet zavajajoče pripisali meni, ko ste neuspešno poskušali zavrniti ta dejstva s ponovnim preusmerjanjem pozornosti. Torej, na osnovi vseh javno dostopnih podatkov trdim zgolj to, da je Danes je nov dan, eden ključnih izvajalcev kampanje proti direktivi o avtorskih pravicah v Sloveniji, več kot dve leti večinsko financiran s strani fundacije Google DNI, ta čas pa sovpada z začetkom priprave, obravnave in sprejemanjem direktive EU o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Sprevrženo je tako spreobračati resnico, da se mene obsoja hlapčevanja lobistom. Zato vas pozivam, da kot del civilne družbe, ki ste aktivni v tej javni razpravi kot nasprotniki direktive o avtorskih pravicah na spletu, da se tudi vi sami držite višje ravni javnega diskurza, brez žaljivih obtožb, manipulacij in zavajanj ter zbujanja strahu, tudi takšnih ki so bila še pred julijsko obravnavo direktive, češ da bo z njo ugrabljen in cenzuriran internet, kar je bila prav tako čista laž, saj direktiva predvideva samo pravno ureditev trenutnega kaosa na internetu na področju avtorskih pravic.

 

Spoštovani,

ker pa žal vi niti v odprtem pismu ne odgovarjate z dejstvi in podatki, mi prosim dovolite, da svoje trditve podkrepim in ponazorim s podatki, tudi grafičnimi oz. slikovnimi:

  1. Podpisnik vašega odprtega pisma je tudi eden izmed glavnih aktivistov in izvajalcev kampanje proti tej direktivi v Sloveniji: zavod Danes je nov dan, ki je skupaj in z roko v roki s Piratsko stranko organiziral/objavljal spletno peticijo za pritisk z e-pošto na slovenske evropske poslance, organizirane pritiske in pozive k »podkurjenju evropskih poslancev« ter proteste proti direktivi. Njihova obtožba, da hlapčujem lobistom in poslušam lobije, namigovanje na sile založniškega kapitala pa v spodnjih slikah (vir: Twitter):

 

 

 

 

  1. Ker gre v primeru zavoda Danes je nov dan za enega izmed najbolj organiziranih nasprotnikov direktive o avtorskih pravicah ter pritiska na nas evroposlance, padec te direktive pa je v največjem interesu ameriških spletnih korporacij, kot je tudi Google, ki ne želijo plačevati avtorskih pravic v Evropi, sem prepričan, da je za slovensko javnost zelo relevanten podatek, da je ta zavod v letih 2016 in 2017 več kot večinsko financiran s strani Googlove fundacije DNI, po dostopnih podatkih pa ga ta fundacija financira tudi v letošnjem letu 2018 (žal nisem zasledil, da bi bil podatek za tekoče leto 2018 že kje javno na voljo, Google DNI v svojem poročilu za 2018 le potrjuje, da ga financira tudi v tem letu, verjamem pa, da ga lahko ta točni znesek sporočijo sami iz zavoda Danes je nov dan). Podatki tudi kažejo, da pred financiranjem s strani Google DNI dejansko zavod ni imel večjih finančnih prihodkov. Podatke predstavljam v sliki spodaj na osnovi javno dostopnih virov: letna poslovna poročila zavoda Danes je nov dan, letna poročila fundacije Google DNI, Supervizor.

 

 

  1. Evropska poslanka Julia Reda, ki je glavna nasprotnica direktive o avtorskih pravicah v Evropskem parlamentu, se zahvaljuje zavodu Danes je nov dan, večinsko financiranemu s strani Googla, za pritisk na slovenske evropske poslance. Hkrati ta ista evropska poslanka poziva zavod Danes je nov dan, ki ga vodi Žiga Vrtarič, k organizaciji javnega protesta (ki je bil konec avgusta tudi izveden v Ljubljani).

 

 

 

 

»Ne grizi roke, ki te hrani,« je rek, ki ga verjetno vsi razumemo. O pristranskosti ali nepristranskosti nevladne organizacije – zavoda Danes je nov dan v kampanji proti avtorski direktivi naj si pa mnenje na osnovi podatkov vsak ustvari sam.

Zato se vam zahvaljujem, da ste nekateri nasprotniki direktive, organizatorji razprave in kampanje proti, protestov, da ne rečem »vstaj« in zlorabe interneta za pritisk na evropske poslance s spletno peticijo generiranih e-sporočil proti zaščiti slovenski avtorjev na enotnem EU digitalnem trgu združeno podpisali odprto pismo in da se bomo morda zdaj vsaj prek odprtih pisem lahko pogovarjali argumentirano o dejstvih.

Čeprav sem s svojimi argumenti na osnovi javno dostopnih podatkov opozoril v javni razpravi le na vir večinskega plačnika izvajalca spletne peticije proti direktivi, aktivista pritiska na evroposlance, vam bom hvaležen, če te podatke v interesu slovenske javnosti in tudi civilne družbe, ki množično podpira direktivo (slovenski ustvarjalci, umetniki, novinarji …),  ovržete s podatki in dejstvi, predno me boste spet krivično obsodite lažnih obtožb in zavajanj. Sam zavod Danes je nov dan in njegov direktor Žiga Vrtarič pa v vsem tednu, od kar sem prvič navedel ta dejstva, še nista demantirala teh podatkov, razen, da so v odziv na podatke objavili žaljiv zapis na spletni strani zavoda: https://agrument.danesjenovdan.si/, kjer me obtožujejo »konspirativnega podtikanja« in namigujejo, da nisem strokovnjak za avtorsko pravo, le za kmetijstvo. Kdo od slovenskih evropskih poslancev v tem mandatu pa je sploh strokovnjak za avtorsko pravo, če že to odpirate? Z ničemer javnosti tudi ne razložite, zakaj pa so morebiti v zavodu Danes je nov dan strokovnjaki avtorskega prava oz. intelektualne lastnine. Zaenkrat, kolikor imam jaz podatkov, ki vam jih v tem pismu navajam, so strokovnjaki za pridobivanje Googlovega denarja. Preusmerjanje pozornosti in podtikanja pa res niso visoka raven javnega diskurza in bom vesel, če se tega nasprotniki direktive v prihodnje vzdržite.

Zanimivo se mi zdi tudi to, da do danes zavod Danes je nov ni zavrnil teh podatkov in da namesto njihovega preprostega demantija, mi vsi zdaj vi vsi skupaj namenjate to odprto pismo.

 

Spoštovani,

pričakujem, da mi z naslednjim odprtim pismom odgovorite na podatke, ki jih ob svojih trditvah navajam. Samo odgovor, da lažem, ni dovolj, še najmanj pa verodostojen do slovenske javnosti in vse široke civilne družbe, ki jih ta tematika zanima, in ki jih bo nesprejetje direktive tudi prizadela pri njihovih pravicah. Prosim, odgovorite s podatki in dokazi, ne s parolami vaše protikampanje.

V kolikor teh odgovorov še vedno ne boste predstavili, žal tudi na osnovi drugih verodostojnih podatkov, da kampanjo proti direktivi financirajo ameriške spletne multinacionalke, ki želijo zrušitev te direktive v EU, si sam osebno ne morem misliti drugega, da pač ni slučaj, da nevladna organizacija zavod Danes je nov dan, večinsko plačana s strani Googla, ki sicer očitno  z roko v roki s z evropskimi Zelenimi, Pirati in koordinirano tudi z gospo evroposlanko Julio Reda deluje v interesu Googla in ne želijo, da se kaos in brezpravno stanje na področju avtorskih pravic na digitalnem trgu v EU uredi.

 

Je nevladnikom res dovoljeno vse? Od zasutja e-nabiralnikov evropskih poslancev z množičnimi avtomatskimi in generiranimi e-maili, podtikanje in žaljenje evropskih poslancev, zavajanje z lažmi, žaljivi govor, podcenjujoč odnos do evropskega poslanca, ki mu pa ne dovolite njegovega prepričanja in navedbe dejstev?

 

Sam pri direktivi zastopam mnenje vseh ustvarjalcev, avtorjev, ki so se množično tako v Sloveniji kot v vsej EU oglasili z argumenti v podporo direktivi, in ne ameriških spletnih korporacij, ki kujejo dobičke tudi na osnovi avtorskih del ljudi. Kaj pa vi?

 

S spoštovanjem,

 

Franc Bogovič,

Evropski poslanec (SLS/EPP)

 

 

 

 

Več o mojih stališčih glede predloga direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu:

https://bogovic.eu/bogovic-nova-direktiva-o-avtorskih-pravicah-ki-bi-manjsim-avtorjem-zagotovila-pravicnejsa-nadomestila-za-njihovo-delo-je-ogrozena-zaradi-lobisticne-kampanje-ameriskih-spletnih-multinacionalk/

https://www.vecer.com/pogled-evroposlanca-kdo-rusi-avtorsko-direktivo-6559018?mView=1&tmpl=component

https://bogovic.eu/stalisce-bogovica-do-direktive-o-avtorskih-pravicah/

https://bogovic.eu/za-odprt-internet-svobodo-govora-in-hkratno-zascito-avtorskih-pravic/