Slovenski evropski poslanci skupaj podpirajo projekte Čebelarske zveze Slovenije z zasaditvijo lipovega drevoreda evropskih poslancev

Podgrad, Ljubljana, 27. marec 2015 – Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji (IPEP) je uradno predstavila projekt Evropski medeni zajtrk, ki ga bodo vseh osem evropskih poslank in poslancev iz Slovenije: Franc Bogovič, Lojze Peterle, dr. Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Tanja Fajon, dr. Igor Šoltes in Ivo Vajgl skupaj z Čebelarsko zvezo Slovenije 16. aprila 2015 predstavili vsem evropskim poslancem v Evropskem parlamentu v Bruslju, in sicer na seji Odbora za kmetijstvo in podeželje (AGRI). Namen aprilske predstavitve v Bruslju so seznaniti poslance Evropskega parlamenta s slovenskim čebelarstvom, kot tudi projekte Čebelarske zveze Slovenije: Evropski medeni zajtrk, Človek posadi ? čebela opraši in 20. maj ? svetovni dan čebel.

 

“Glavni cilj projekta je, da poslanci Evropskega parlamenta spoznajo Slovenijo kot čebelarsko deželo in podprejo pobudi o razglasitvi Dneva evropskega medenega zajtrka in Svetovnega dneva čebel,” je na novinarski konferenci povedal predsednik ČZS Boštjan Noč.

 

Vsi slovenski evropski poslanke in poslanci so podprli omenjeni projekt, zlasti pa sta se zanj zavzela poslanca Franc Bogovič in Lojze Peterle, slednji tudi kot aktivni čebelar in nekdanji dolgoletni predsednik ČZS, ki se zavzema za zdravje in obstoj čebeljih družin v vsej Evropi.

 

“Slovenski poslanci, ki v Evropskem parlamentu pripadamo različnim političnim skupinam, še kako znamo stopiti skupaj in podpreti dobre slovenske projekte,” so se strinjali -dr. Milan Zver, Lojze Peterle, dr. Igor Šoltes in Franc Bogovič.

 

“Tako bomo vsi skupaj v Evropskem parlamentu gostili predstavitev slovenskega čebelarstva 16. aprila 2015 na Odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja, kjer bodo predstavljene ključne aktivnosti Čebelarske zveze Slovenije: od slovenskega tradicionalnega medenega zajtrka do projekta Evropski medeni zajtrk in pobude za Svetovni dan čebel,” je poudaril evropski poslanec Franc Bogovič, ki je povedal, da je sicer do zdaj vsako leto prinesel 10 panjev v svoj sadovnjak, letos pa na domači kmetiji s 3 novimi lastnimi panji prav tako začenjajo sami čebelarit. ?Umno kmetovanje, kot je to v čebelarstvu, velja tudi za sadjarstvo, s katerim se sam ukvarjam,? je dejal Bogovič in opozoril,  da so čebele indikator stanja v okolju.

Na Turistični kmetiji pri Lazarju na obronkih Ljubljane je bila ob novinarski konferenci slovenskih evropskih poslancev ter Čebelarske zveze Slovenija organizirana tudi priložnostna razstava. V neposredni bližini kmečkega dvorišča, na poti k razgledni točki, pa bo zasajen lipov drevored evropskih poslank in poslancev, saj so zasadili lipe, medovito drevo, katerih sadike jim je izročila Čebelarska zveza Slovenije.

 

DSC_1565DSC_1604 DSC_1618DSC_1633