Moja vizija EU iz mojega otroštva in danes ob. 60 obletnici EU

Zgodba fotografije z mojega otroštva

 

Na fotografiji sem star cca. 8-9 let, torej še osnovnošolec, ki sedim na domači peči na domačiji – kmetiji mojih staršev, kjer sem preživljal svojo mladost skupaj še s tremi brati. To so bila sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko Slovenija še ni bila samostojna in suverena država, temveč je bila še del socialistične Jugoslavije. Doma na kmetiji sem se že v rosnih letih naučil delavnosti, saj smo skupaj z brati vselej pomagali staršem pri kmečkih opravilih, saj smo se preživljali s kmetijstvom, pa tudi pri opravilih v hiši in gospodinjstvu. Mladost na domačiji me je naučila vseh temeljnih vrednot za življenje: družinskih vrednot, ljubezni, vrednot dela, sodelovanja in spoštovanja, hkrati pa mi je bila vir navdiha za šolanje in kasnejše delo. Iz te rane mladosti sem se naučil vedno trdno stati na realnih tleh in tudi preživetja z lastnimi rokami, z lastnim delom. Starši so me naučili, da si sam svoje sreče kovač, zato moraš enostavno hoteti in prevzeti odgovornost zase in za svoje.

 

Kakšna je bila moja vizija EU tedaj?

 

Takrat je torej Slovenija bila še del socialistične Jugoslavije. A sem še kot otrok z velikimi ušesi poslušal pripovedovanja svojih dveh stricev o Evropi, ki sta se v petdesetih letih preselila v Belgijo in tam ostala za vselej. Ko sta strica obiskovala nas domače, sem skozi njune zgodbe spoznaval, da je življenje v tedanji Sloveniji znotraj Jugoslavije precej drugačno od tistega v Belgiji. Čudil sem se, da obstajajo tako velike razvojne razlike. Moja vizija je bila enostavna: postati nekoč del te velike družine demokratičnih držav, kjer se lepo živi.

 

Katere ključne dosežke EU vidim sam?

 

Ko danes primerjam te spomine iz mladosti, sem vesel, da je teh razvojnih razlik med državami, ki jih je v sedemdesetih letih ločevala železna zavesa, pa tudi med Slovenijo in Belgijo, danes že precej manj. Imamo razvito podeželje, kjer radi bivajo mladi in je življenje na podeželju ostala vrednota. Po besedah rojakov iz Belgije, pa tudi iz lastnih izkušenj vidim, da je kakovost življenja veliko bolj primerljiva, kot v preteklosti.

Evropska unija je stari celini zagotovila najdaljše obdobje miru in blaginje. Osnovne svoboščine, kot so prost pretok ljudi, kapitala, blaga in storitev dajejo majhnim državam, kakršna je seveda tudi Slovenija, možnost, da obstajajo in se razvijajo kot samostojne države. EU je politična skupnost, ki temelji na vrednotah demokracije, kot so človekove pravice, svoboda govora, vladavina prava, na dostojanstvu posameznika.

 

Kakšna je moja vizija EU danes in kako vidim prihodnost EU?

 

EU mora biti učinkovitejša in hitrejša pri reševanju izzivov, ki jih pred nas postavlja današnji čas. Reševanje ekonomske, migrantske krize ali pa varovanje zunanjih meja EU morajo biti naš skupen cilj, rešitve pa morajo temeljiti na medsebojnem spoštovanju in  solidarnosti med državami. Vsi pa se moramo boriti za obstoj in razvoj EU. Mi smo odgovorni, da ideale in ideje velikih evropskih vizionarjev iz povojne Evrope nadgradimo v 21. stoletju.