Na Evropskem kongresu mladih kmetov smo predstavili svetlo prihodnost slovenskega kmetijstva!

Bruselj, 19. oktober 2017 – V organizaciji poslancev politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) je danes v Evropskem parlamentu v Bruslju potekal osrednji dogodek ob 4. Evropskem kongresu mladih kmetov, na katerem je sodelovalo prek 300 mladih kmetov iz enajstih držav članic EU. Na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) je Slovenijo zastopala 13-članska delegacija, na čelu z najbolj inovativnim kmetom l. 2016 Tonijem Kukenbergerjem, ki je s svojim izumom, prenosnim molziščem, tudi sodeloval v tekmovanju za najbolj inovativne projekte.

 

Evropski poslanec Franc Bogovič je izrazil zadovoljstvo tako nad samim kongresom, kot tudi nad številčnim odzivom mladih iz Slovenije. “Zavedati se moramo, da se povprečna starost kmetov po EU iz leta v leto povečuje, zato je izjemno pomembno, da oblikujemo ustrezne politike, ki bodo mlade navduševale za kmetovanje. EU v okviru SKP namenja veliko sredstev za spodbude mladim kmetom v okviru neposrednih plačil kot v programih razvoja podeželja, seveda pa mlade za kmetovanje motivirajo tudi ostali dejavniki, kot npr. informacijska tehnologija in njena uporaba v kmetijstvu. Sam vidim projekt “Pametne vasi”, ki ga ravnokar zaganjamo, kot enega izmed korakov, ki bo mlade obdržal na podeželju in v kmetijstvu”, pravi Bogovič in dodaja, da je zelo ponosen na udeležbo Tonija Kukenbergerja na letošnjem kongresu. “Toni je za svoj izum – prenosno molzišče – lansko leto prejel naziv Najbolj inovativen mladi kmet v Sloveniji in zelo me veseli, da je imel danes priložnost predstaviti svoj izum in svojo mlekarsko kmetijo pred številnim občinstvom. Zmaga žal ni šla v Slovenijo, a vseeno smo lahko zelo ponosni tako nanj kot na ostale mlade kmete iz vrst Zveze slovenske podeželske mladine in Slovenske kmečke zveze pri SLS, ki predstavljajo svetlo prihodnost slovenskega kmetijstva”, poudarja Bogovič.

 

Različni govorniki na kongresu iz vrst Evropskega parlamenta, Evropske komisije in kmetijskih organizacij so poudarili zavezo za še večjo podporo mladim kmetom v EU, če želimo v EU še naprej proizvajati kakovostno hrano in zagotavljati kmetom ustrezen prihodek. Sredstva Skupne kmetijske politike EU (SKP) danes predstavljajo kar 30 % prihodkov kmetov, ki so kljub temu v slabšem dohodkovnem položaju kot ostali sektorji, zato je treba krepitev dohodkov evropskih kmetov postaviti v središče razprav o prihodnosti SKP. Izpostavljeni pa so bili tudi okoljski izzivi, s katerimi se spopada evropsko in svetovno kmetijstvo, zato bodo novi pristopi h kmetovanju in nove tehnologije še kako pomembne pri zagotavljanju kmetovanja v prihodnosti – kar pa je velik izziv ravno za mlade evropske kmete.